Ligia Deca a făcut, zilele trecute, un apel către cadrele didactice, de a reveni la clase și de a finaliza, în condiții optime, anul școlar.
”Rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizăm acest an în bune condiții. Considerăm că avem suficiente garanții, până acum, și suficientă încredere unii în ceilalți, pentru a nu pune în dificultate sutele de mii de elevi care trebuie să dea examenele naționale. Ceea ce noi putem garanta este angajamentul nostru luat împreună cu ei de a le susține majorările salariale”, a declarat Ministrul Educației.
Ligia Deca susține că o schimbare a calendarului examenelor sau a anului școlar depinde doar de momentul întoarcerii la clase. De asemenea, își dorește să găsească o soluție astfel încât materia să poată fi recuperată la începutul anului următor.
”Totul depinde de momentul în care reușim să ne întoarcem în clasă. Depind atât examenele naționale, cât și o eventuală prelungire a cursurilor sau prelungire a perioadei de închidere a situației școlare. Aș menționa că, în general, clasele terminale au terminat de parcurs materia până când greva să fi început. Pentru ei este esențial să se poată încheia situația școlară și este esențial să rămânem în calendarul de examene naționale. Pentru celelalte clase vom încerca să găsim soluția astfel încât să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura, căldura, vom încerca să refacem planificările astfel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor. Această problemă nu există la clasele a VIII-a și a XII-a. Acolo avem nevoie să revenim la școală, să putem să rămânem în calendar pentru examenele naționale”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, Ligia Deca susține că este obligatoriu ca toți elevii din clasele terminale să susțină probele.
”Nu există variantă în care să anulăm examenele! Toți copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu, evaluarea națională sau bacalaureatul. Este vorba doar de faptul că va trebui să împingem această perioadă, în calendar, astfel încât să avem profesorii necesari pentru a putea desfășura aceste procese. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală.
Prelungirea anului școlar este o consecință firească. În mod normal, conform legii, avem examene naționale în fiecare an. Dacă din anumite motive excepționale, cum este acest protest, lucrurile nu se pot întâmpla, atunci calendarul poate fi modificat! Am avut și circumstanțe în care anumite procese s-au desfășurat într-un alt calendar din cauza unor evenimente obiective. Și acesta intră în aceeași categorie. Eu cred că niciun cadru didactic nu își dorește ca generația de clasa a VIII-a și de clasa a XII-a să nu își dea examenele naționale.
Până la data de 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual, și eu aș încuraja să plecăm de la această premisă, că rămânem pe calendarul actual, sau dacă va fi nevoie de o reprogramare a probelor de competențe pentru bacalaureat. Pentru că acelea încep pe data de 12 iunie”, a conchis Ministrul Educației.