„La propunerea reprezentanților sindicatelor, prin OUG 53/2023, garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar și de 400 de lei pentru personalul nedidactic. Ca mesaj - toate salariile de bază cresc, niciun salariu nu scade!
Tot în cursul zilei de ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta acest aviz veți vedea că a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”.
O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că, în anexa Ordonanței, sunt prezentate valorile salariilor de bază ale persoanelor care au mai puțin de 3 ani vechime în munca. Aceasta este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc. Ca să evităm propagarea unor informații false în spațiul public, vom transmite inspectoratelor salariile corespunzătoare pentru toate gradațiile.
Ceea ce trebuie să reținem este că toate salariile de bază cresc și asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Mai mult decât atât, sporurile se aplică pe această bază mărită, explică ministrul Educației.
Ministrul a prezentat sporurile personalului din Educație, printre care gradația de merit, învățământ special, spor pentru dirigenție, spor pentru învățământ simultan, indemnizația pentru zonele izolate și spor de suprasolicitare neuropsihică.
„E important să nu vorbim doar de veniturile de bază. Ca o informație suplimentară, salariul mediu din Educație crește până spre 8500 de lei brut. Acest salariu e, în acest moment, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”, mai spune Deca.
Ministrul Educației a explicat, de asemenea, că viitoarea grilă de salarizare în învățământ va porni de la salariul mediu brut pe economie. Astfel, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
”Această creștere este asumată de Guvern ca întâmplându-se, în contextul economic curent, în trei tranșe: prima tranșă, de la 1 ianuarie a anului viitor, de 40%, urmată de alte două tranșe egale, de 30% pentru 2025 și 2026” a explicat ministrul.
Ligia Deca a prezentat și o simulare în ceea ce privește creșterea graduală a salariilor profesorilor.
”Să luăm un profesor cu studii superioare, de lungă durată, grad didactic 1, cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani. Asta înseamnă o gradație diferită de ceea ce se află în grilă, gradația cinci este corespunzătoare unei vechimi în muncă de peste 20 de ani. Salariul de bază brut, înainte de Ordonanța aprobată ieri, era de 6872 de lei. Salariul de bază brut după Ordonanța de Urgență este de 8117 de lei”, a mai explicat Ligia Deca.