Omar Hayssam nu va reveni prea curând în România. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat într-un interviu pentru
Adevărul, că abia după ce acesta îşi va ispăşi condamnarea în Siria cele două părţi vor discuta despre ce urmează să se facă mai departe.
"Atâta timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă ţară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea. Deci, după ce îşi ispăşeşte condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în ţara respectivă, pentru a-şi ispăşi şi condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuţia nu e politică, e la nivelul instituţiilor abilitate", a declarat Bashar al-Assad.
Întrebat dacă lui Omar Hayssam îi va rămâne de ispăşit în România doar diferenţa de pedeapsă, preşedintele sirian a răspuns că "asta nu scrie în acord".
"Spun ca logică, aşa cum văd eu lucrurile: important e ca persoana să fie condamnată, să fie în închisoare. Pentru că avem asemenea acorduri şi cu alte ţări arabe. Fiecare caz se studiază de sine stătător. Această persoană se află în închisoare. Mulţi români cred că el e liber în Siria, dar el este în închisoare, cu condamnare şi condamnarea e de câţiva ani. După semnarea acestui acord, vor începe discuţiile pe acest caz. Asemenea discuţii nu ţin de serviciile de informaţii, e vorba de puterea judecătorească", a mai afirmat preşedintele sirian.
Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost semnat la mijlocul săptămânii, după cum a anunţat preşedintele Traian Băsescu. Semnarea acordului de extrădare a lui Omar Hayssam era aşteptată în prima zi a vizitei liderului Sirian în România. Documentul nu s-a regăsit însă printre cele semnate miercuri la prânz de diplomaţii celor două ţări.
Demersurile presei de a afla ce s-a întâmplat cu acordul de extrădare nu au avut nicio finalitate. Nici preşedinţia, nici Ministerul Justiţiei nu au făcut niciun fel de precizări.
Omar Hayssam a ajuns a atenţia opiniei publice în 2005, după ce a fost acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor români în Irak. În iunie 2007, el a fost condamnat de magistraţii români la 20 de ani închisoare şi plata de despăgubiri. Şi nu e singurul dosar în care este acuzat. Sirianul a fugit din România în urmă cu 4 ani şi se află acum în Siria.