Antena 3 CNN Actualitate Liderii PSD şi ALDE au semnat şi asumat la Sinaia proiectul legii salarizării unitare

Liderii PSD şi ALDE au semnat şi asumat la Sinaia proiectul legii salarizării unitare

3 minute de citit Publicat la 21:53 06 Apr 2017 Modificat la 21:53 06 Apr 2017
o_1bd29qb98nlf18uf1njg17od1p9q8.jpg

Proiectul legii salarizării unitare, care a fost discutat de către reprezentanţii PSD şi ALDE la Sinaia, în două şedinţe maraton, a fost semnat joi seara şi totodată asumat politic de liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

"Ne-am asumat politic şi proiectul de lege care care a fost elaborat de Guvern va fi introdus în Parlament, în aşa fel încât să nu mai pierdem încă 30 de zile termen de dezbatere publică, pentru că oricum ar fi venit la Parlament, şi dorinţa noastră este ca, până la finele acestei sesiuni parlamentare, legea salarizării unitare să fie votată şi de la 1 iulie să putem intra pe noul sistem de salarizare", a precizat preşedintele Senatului, într-o conferinţă comună de presă.

Potrivit acestuia, "este imposibil ca o lege să mulţumească pe toată lumea".

"Fiecare categorie socio-profesională consideră că importanţa socială este mai mare în raport cu ceilalţi. Dar acest proiect de lege încearcă în primul rând să repare o serie de dereglări care s-au produs în decursul timpului. (...) În al doilea rând avem o mare problemă în câteva domenii esenţiale pentru societate: sectorul public are o funcţie vitală într-un stat. Uitaţi-vă ce se întâmplă în domeniul sănătăţii unde, în ultimii ani, numărul de medici care au emigrat din România este uriaş, numărul de asistente medicale şi calitatea serviciului medical este afectată. Şi acest proiect de lege încearcă să ducă pe alt nivel de salarizare aceste categorii profesionale care să fie motivate să rămână în ţară, poate unii chiar se vor întoarce. În educaţie la fel. Deci sistemele esenţiale trebuie avute în vedere, alături de celelalte instituţii fundamentale ale statului", a argumentat liderul ALDE.

Tăriceanu a spus că proiectul legii salarizării unitare este "absolut esenţial" şi a precizat că ALDE şi-a dat "acordul de principiu". "Am venit să facem o discuţie finală. Doamna Olguţa Vasilescu ne-a făcut acuma o prezentare foarte detaliată. (...) Nu a fost o discuţie în divergenţă nicidecum, avem interes comun, avem interesul să scoatem o lege cât mai bună", a spus el.

De asemenea, el a menţionat că prin măririle de salarii prevăzute de proiectul de lege nu se va ajunge la nivelul de pondere a masei salariale în totalul PIB care există în ţările UE.

"Ne-am uitat foarte atent la cifre care în final dau anumite echilibre, care va fi ponderea masei salariale în total PIB - ăsta e un criteriu foarte important. Nu o să ajungem la nivelul ţărilor occidentale (...) Realitatea ne arată că în România bugetul de salarii este încă sub cheltuiala pe care o au statele din UE (...) Obiectivul final este asigurarea convergenţei reale între economiile din UE şi economia românească", a arătat preşedintele Senatului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că proiectul de lege va fi semnat de parlamentarii coaliţiei de guvernare.

"Cel mai important era ca decizia politică a coaliţiei să existe. După ce această decizie politică a fost luată şi noi am semnat, urmează ca parlamentarii coaliţiei, dacă vor dori, să devină co-iniţiatori la această lege care va intra în procedura de dezbatere şi aprobare parlamentară. Au fost câteva corecturi, nu de substanţă (...) Calculul nostru de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, în sensul că noi am sperat să finalizăm discuţiile în coaliţie mai repede, şi asta a fost o estimare greşită a mea, în aşa fel încât în partea a doua a zilei, în grupul parlamentar, inclusiv la care a participat şi CExN sa discutăm despre lege şi să începem semnăturile. (...) Au fost calcule serioase pe care le-am făcut (...), în aşa fel încât grila finală să respecte principiile pe care le-a enunţat ministrul Muncii", a precizat Liviu Dragnea, care a precizat că nu au fost nemulţumiri din partea ALDE.

Premierul Grindeanu a menţionat că decizia luată în privinţa acestui proiect de lege a fost determinată de termenul asumat în acest sens prin programul de guvernare.

"Importanţa acestei legi şi termenul pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare, şi anume, finalul trimestrului doi, ne-a condus spre a lua decizia ca în Parlament să fie înaintat acest proiect. De aceea, dezbaterile pe marginea acestui proiect se vor desfăşura în Parlament, în toată această perioadă", a precizat premierul Sorin Grindeanu.

×
Etichete: PSD ALDE
x close