Patru lideri politici din PSD, PNL, ALDE și USR au fost întrebați de jurnaliștii de la Antena 3: „Ce trebuie să facă Parlamentul ca o persoană care, în exercițiul funcțiunii încalcă grav Constituția, potrivit deciziei CCR, să nu mai ocupe acea funcție, indiferent cum se numește persoana și ce funcție ocupă?”.
Iată ce răspunsuri au oferit fiecare dintre ei:
Liviu Dragnea, lider PSD: „Să creeze o prevedere legală pentru a intra în vigoare o astfel de măsură. Sper să fie posibil din punct de vedere constituțional. Pentru că dacă se continuă acest precedent înseamnă că oricine în România poate să desconsidere orice comisie de anchetă parlamentară și chiar Parlamentul”.
Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: „Din fericire, CCR nu a făcut doar să observe aceste încălcări ale Constituției, ci ia anumite decizii care sunt obligatorii pentru a fi respectate, și sigur că în acest fel marja de manevră în afara legii și în afara Constituției a celor care cred că sunt atotputernice se micșorează considerabilă. Mă voi pronunța asupra pachetului de legi una câte una, când vor ajunge la Parlament și vor intra în dezbaterea Parlamentului”.
Ludovic Orban, lider PNL: „Depinde ce raport de subordonarea are persoana respectivă. Dacă e Avocatul Poporului ar trebui să fie demis pentru că a refuzat să-și exercite funcția. Depinde de cine e persoana. Dar dacă e cineva care este în subordinea Parlamentului și încalcă Constituția, trebuie să fie schimbată”.
Mihai Goțiu, vicepreședinte USR: „Nu știu de vreo decizie CCR care să spuă că o persoană cu o înaltă funcție publică ar fi încălcat Constituția”.