Antena 3 CNN Actualitate Liceul ar putea începe din clasa a X-a

Liceul ar putea începe din clasa a X-a

Liceul ar putea începe din clasa a X-a
24 Oct 2007   •   07:17

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului lansează miercuri spre dezbatere publică pachetul de legi ale educaţiei. Principala modificare se referă la structura învăţământului preuniversitar, care prevede introducerea a zece clase obligatorii. Grădiniţa devine şi ea obligatorie de la vârsta de trei ani. Învăţământul primar va avea cinci ani, clasa pregătitoare şi clasele I - IV, iar gimnaziul se va întinde tot pe cinci ani.

Liceul va începe în clasa a X-a, şi nu într-a IX-a ca până acum, şi se va încheia în clasa a XII-a sau a XIII-a. Una dintre prevederile noii legi se referă la introducerea criteriului de performanţă în şcoli, în sensul că vom vorbi despre şcoli bune, care vor beneficia de dotări şi condiţii, şi de şcoli slabe, care se vor putea închide.

Unităţile de învăţământ care preiau activele vor putea păstra şi profesorii care au avut rezultate bune. În plus, postul de director va putea fi ocupat nu numai de un profesor, ci şi de un manager.

Ca o noutate profesorii pot primi un premiu anual egal cu un salariu mediu lunar de bază şi un ajutor anual de 100 de euro pentru cărţi.

Pachetul de legi privind educaţia cuprinde trei proiecte, Legea învăţământului şcolar, cea a învăţământului superior şi Statutul Personalului Didactic. Timp de 30 de zile cei interesaţi pot propune modificări pe site-ul ministerului Educaţiei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close