Antena 3 CNN Actualitate Liberalul Cezar Preda, implicat într-un scandal european de corupție

Liberalul Cezar Preda, implicat într-un scandal european de corupție

3 minute de citit Publicat la 13:10 23 Apr 2018 Modificat la 13:10 23 Apr 2018
o_1cbovlpat12dr1lve1ruk17tp1els8.jpg

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a stabilit că există 'o puternică suspiciune' faţă de mai mulţi dintre ei, a anunţat duminică APCE, într-un comunicat, transmite AFP. 

Printre cei vizați se numără și liberalul Cezar Preda.

"592. Cu referire la dl. Preda, Organismul de Anchetă nu a găsit dovezi directe că ar fi solicitat sau că ar fi fost subiectul unei influenţe nepotrivite în calitate de co-raportor în Azerbaidjian, membru în Comitetul de Monitorizare. Acuzaţiile de corupţie şi conflict de interese formulate la adresa sa de dl. Ilgar Mammadov nu au fost susţinute de alte dovezi în afară de faptul că ar exista o statuie a Preşedintelui Heydar Aliyev în Bucureşti. Acesta lucru nu are nicio relevanţă în acuzaţiile la adresa dl. Preda.

593. Totuşi, Organismul de Anchetă notează că mai mulţi martori şi-au exprimat opiniile şi îngrijorările cu privire la comportamentul neobişnuit al dl. Preda în vizitele acestuia în Azerbaidjian în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare. De exemplu, potrivit declaraţiilor martorilor, a arătat un interes personal cu privire la ţară, invitându-şi chiar membrii familiei să-l însoţească în misiune; costurile şederii sale au fost acoperite într-o manieră neobişnuită; nu a fost activ în misiunea sa şi nu a participat la mai multe evenimente oficiale, deşi în acelaşi timp se deplasa prin ţară, în afara aranjamenetelor oficiale de protocol ale APCE; comunitatea diplomatică din Baku a fost de părere că dl. Preda are interese de afaceri în această ţară (paragrafele 111-112).

Comisia de anchetă 'a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului', în scandalul cunoscut sub numele de 'Caviargate', se arată în comunicat. 

”Vreau să facem două precizări. Eu sunt acuzat pentru abateri de la codul de conduită etică. Modul în care este judecat un raportor este în baza raportului pe care îl prezintă. Am prezentat cel mai critic raport la adresa Azerbaidjanului. Aceste alegații nu sunt de corupție. Să spui că Cezar Preda are afaceri cu petrol în Azerbaidjan, vă dați seama ce prostie? Familia mea a fost în Azerbaidjan în timpul Jocurilor Europene, au fost foarte mulți români acolo. Eu atunci nici nu eram raportor pe Azerbaidjan. Soția și fata mea au fost acolo, au stat trei zile, s-au întors, foarte bine. Ce nu e normal în asta? Pentru jurnaliști e normal să dezbateți aceste lucruri. La absolut raportorii le-au găsit câte un articol din codul de conduită. Nu zic de cei acuzați de corupție, e treaba lor” a spus Cezar Preda la Antena 3.

”În martie am votat în biroul APCE ca cei care au refuzat să conlucreze cu acei judecători să se autosuspende. M-am autosuspendat de aseară. Acum, la Camera Deputaților, corespondența s-a făcut cu Parlamentul României, nu pe adresa mea de mail. De ce nu m-aș fi dus eu să vorbesc cu Comisia? Sunt abateri de conduită, nici nu ridică suspiciuni. Eu nu vreau să mă disculp. Eu nu ies din procedură” a spus Cezar Preda, explicând de ce nu a comunicat cu autorii raportului.



Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost 'cumpăraţi' de autorităţile azere în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. 

Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku. 

Preşedintele APCE, Michele Nicoletti, a declarat că 'parlamentarii implicaţi sunt invitaţi să-şi suspende activitatea cât timp o comisie le va examina situaţia caz cu caz'. 

Printre parlamentarii acuzaţi în raport se află Eduard Lintner, fost deputat german din partea Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, şi Karin Strenz, membră a CDU, dar retrasă din delegaţia germană la APCE. 

Raportul făcut public duminică seară numără peste 200 de pagini şi a fost elaborat de trei experţi, fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguičre, britanicul Nicolas Bratza, fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi jurista suedeză Elisabet Fura. 

Publicarea raportului a intervenit în ajunul deschiderii sesiunii de primăvară a APCE, la care participă 324 de parlamentari din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, printre care şi cele 28 ale Uniunii Europene. 

×
Parteneri
x close