Ministerul
Sănătăţii dă liber la îndulcitorii artificiali. Zaharina,
aspartamul sau sucraloza vor putea fi folosite în continuare în
produsele de pe piaţă dacă respectă anumite criterii de puritate.
Mai mulţi specialişti atrag atenţia, însă, că este
dăunător consumul de produse cu aditivi. E-urile
dau culoare, gust sau menţin produsele proaspete. Sunt create în
laborator şi, atunci când mâncărurile care le conţin
sunt consumate în exces, apar probleme.
Ministerul
Sănătăţii vine cu noi reguli. Nu interzice îndulcitorii
artificiali, dar impune criterii de puritate. Altfel spus, dacă
producătorii repectă regulile, îndulcitorii pot fi folosiţi
fără restricţii în oricare dintre mărfurile de pe piaţă -
fie că e vorba de dulciuri sau sucuri. Astfel, vor exista în
continuare cel puţin 16 aditivi alimentari. Printre aceştia găsim
E 950 - acesulfam K, E 951 - aspartam, E 954 zaharina şi E 955
sucraloză. Autorităţile spun că nu avem de ce să ne temem.
Însă,
cei care au cercetat efectele aditivilor alimentari asupra
organismului uman trag din nou un semnal de alarmă.
Ordinul
pe care Ministerul Sănătăţii îl propune spre aprobare
transpune, de fapt, o directivă europeană. Cei care au nemulţumiri
faţă de acest ordin pot face propuneri de modificare ministerului,
pentru că legea se află în dezbatere publică până pe
24 septembrie.
LISTA
ÎNDULCITORILOR ARTIFICIALIE
420 - SORBITOL
E
420 - SIROP DE SORBITOL
E
421 - MANITOL
E
950 - ACESULFAM K
E
951 - ASPARTAM
E
952 - ACID CICLAMIC şi sărurile lui de Sodiu şi Calciu
E
953 - IZOMALŢ
E
954 - ZAHARINĂ şi sărurile lui de Sodiu şi Calciu
E
955 - SUCRALOZĂ
E
959 - DIHIDROCHALCON DE NEOHESPERIDINĂ
E
962 - SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM
E
965 - MALTITOL
E
965 - SIROP DE MALTITOL
E
966 - LACTITOL
E
967 - XILITOL
E
968 - ERITRITOL
Antena3