Nemulţumirea oamenilor faţă de măsurile de austeritate a cam băgat spaima în autorităţi. Preşedinţia şi Guvernul sunt păzite ca ochii din cap. Nimeni nu mai are voie să stea pe trotuarele din apropierea lor fără o explicaţie solidă. În schimb, la Gara de Nord sau la porţile bisericilor, nici poliţia, nici jandarmeria, nu se sinchisesc de cerşetori. O echipă a Observatorului a mers în mai multe locaţii pentru a testa acest lucru.
Prima oprire, Palatul Parlamentului. Deghizaţi corespunzător, reporterii se aşează lângă cea mai apropiată poartă. "Şeful" nu ştie însă cum să scape de ei. Îşi cheamă superiorul care, nedumerit, cere întăriri.
"Sunteţi pe domeniul public, este dreptul dumneavoastră, dar staţi lângă postul nostru şi nu ne putem executa atribuţiile de pază şi protecţie"
În plus, de când cu protestele, oricine poate deveni suspect.
"S-a dat cu pietre, s-a sărit în faţa maşinii"
La Palatul Cotroceni, la poarta Preşedintelui, reporterii găsesc aceeaşi vigilenţă.
"Este a preşedintelui şi e un obiectiv militar. Nu aveţi voie să staţionaţi lângă un obiectiv militar"
În faţa Guvernului, nici nu apucă să se instaleze. Jandarmul de lângă ei cheamă ajutoare. Sunt siguri că au venit să protesteze.
"Vă trebuie autorizaţie de la Primăria Capitalei"
În doar câteva minute, sunt înconjuraţi de jandarmi.
La BNR, reporterii se aşează pe un colţ de trotuar şi întind mâna. Cerşesc la câţiva paşi de postul poliţiei comunitare.
Lasă instituţiile cu greutate şi se mută apoi în faţa Gării de Nord. Pentru poliţiştii comunitari, parcă nu există. Pe aici nu trece nici preşedintele, nici premierul şi nici vreun ales, deci pot sta cu mâna întinsă toată ziua.
Observator