Antena 3 CNN Actualitate Legile educaţiei: învăţământul obligatoriu va începe de la 3 ani

Legile educaţiei: învăţământul obligatoriu va începe de la 3 ani

Legile educaţiei: învăţământul obligatoriu va începe de la 3 ani
18 Dec 2007   •   08:14

Învăţământul obligatoriu, de treisprezece ani, va începe chiar de la grădiniţă, iar ciclul gimnazial va cuprinde clasele V-IX. Acestea sunt doar două dintre propunerile făcute de Ministerul Educaţiei în noile legi din domeniu, lansate în dezbatere publică. Autorităţile vor să reducă şi numărul de ore pe care le fac elevii. Potrivit proiectului, învăţământul obligatoriu se va extinde de la zece la treisprezece ani şi va începe de la vârsta de trei ani. Pachetul de legi conţine prevederi precum angajarea profesorilor direct de către şcoală şi finanţarea în funcţie de numărul de elevi.

Modificări sunt şi în ceea ce priveşte învăţământul superior. Studenţii fără posibilităţi materiale vor fi sprijiniţi financiar, prin înfiinţarea unei Agenţii de Credite.

Ultima lege din proiect se referă la modificările aduse statutului personalului didactic. Printre acestea se numără posibilitatea profesorilor de a lua un concediu plătit de un an, la fiecare nouă ani de predare efectivă. Condiţia este să fi finalizat în cei nouă ani cercetări, tratate sau studii cuprinse în programe internaţionale de cercetare.

În ceea ce priveşte conducerea şcolilor, ministrul Adomniţei a punctat că unităţile de învăţământ trebuie conduse de manageri şi nu de profesori. Vor putea ocupa funcţii de conducere în şcoli doar cei care au absolvit cursuri de management educaţional.

Pachetul de legi ale educaţiei a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu chiar în ziua lansării în dezbatere publică. ?Proiectele nu sunt gândite coerent împreună. Prevederile legate de conducerea universităţilor sau de evoluţia carierei didactice se repetă. Legile educaţiei trebuie să plece de la statutul elevului şi al studentului?, a subliniat şeful statutului.

Observaţiile preşedintelui au fost catalogate de premierul Călin Popescu Tăriceanu drept politicianiste. ?Cred că sunt mai mult chestiuni politice şi cred că dezbaterea pe învăţământ ar trebui degajată de considerentele politice?, este de părere prim-ministrul.

Pachetul de legi va rămâne în dezbatere publică timp de două luni.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close