Modificări sunt şi în ceea ce priveşte învăţământul superior. Studenţii fără posibilităţi materiale vor fi sprijiniţi financiar, prin înfiinţarea unei Agenţii de Credite.
Ultima lege din proiect se referă la modificările aduse statutului personalului didactic. Printre acestea se numără posibilitatea profesorilor de a lua un concediu plătit de un an, la fiecare nouă ani de predare efectivă. Condiţia este să fi finalizat în cei nouă ani cercetări, tratate sau studii cuprinse în programe internaţionale de cercetare.
În ceea ce priveşte conducerea şcolilor, ministrul Adomniţei a punctat că unităţile de învăţământ trebuie conduse de manageri şi nu de profesori. Vor putea ocupa funcţii de conducere în şcoli doar cei care au absolvit cursuri de management educaţional.
Pachetul de legi ale educaţiei a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu chiar în ziua lansării în dezbatere publică. ?Proiectele nu sunt gândite coerent împreună. Prevederile legate de conducerea universităţilor sau de evoluţia carierei didactice se repetă. Legile educaţiei trebuie să plece de la statutul elevului şi al studentului?, a subliniat şeful statutului.
Observaţiile preşedintelui au fost catalogate de premierul Călin Popescu Tăriceanu drept politicianiste. ?Cred că sunt mai mult chestiuni politice şi cred că dezbaterea pe învăţământ ar trebui degajată de considerentele politice?, este de părere prim-ministrul.
Pachetul de legi va rămâne în dezbatere publică timp de două luni.
Antena 3