Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care se reglementează numărul de exemplare de urși care pot fi vânate în România.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Ce implică noua prevedere adoptată
Legea prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
În prezent, urși erau împușcați doar de personalul tehnic de specialitate al Gărzii forestiere sau de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor faunei cinegetice. Legea prevede și sumele pe care vânătorii le vor achita pentru trofee.
Până acum, personalul tehnic de specialitate putea să împuște animalele care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora. După modificarea legii, vânătorii, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate, vor putea împușca 426 de urși, adică cota de prevenție pentru anul 2024. Alți 55 de urși, cota de intervenție, vor fi recoltați în acest an de personalul tehnic de specialitate.
Potrivit anexei la proiectul de lege, cele mai multe exemplare de urs ar urma să fie recoltate în județele Harghita și Covasna, 73 respectiv 54. În județul Mureș sunt 43 de exemplare, iar în județul Brașov ar urma să fie împușcați 45 de urși. Alte exemplare vor fi recoltate în Argeș (30), Bistrița Năsăud (21), sau Buzău (28).
Proiectul de lege prevede că recoltările de urs se fac „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs”.
Cât costă un trofeu
Legea prevede de asemenea și sumele pe care vânătorii trebuie să le achite pentru trofee.
Astfel, potrivit legii, „după evaluare blana se restituie gestionarului iar pentru fiecare craniu de urs evaluat gestionarul va achita la structura teritorială a Gărzii Forestiere Naționale, un tarif în funcție de punctajul C.I.C. stabilit, după cum urmează: a) până la 54 puncte C.I.C. - echivalentul a 300 euro; b) între 54,1 și 60 puncte C.I.C. - echivalentul a 500 euro; c) peste 60,1 puncte C.I.C. - echivalentul a 700 euro. (4) Sumele prevăzute la alin.(3) se achită în lei la cursul BNR din ziua efectuării plății, nu sunt purtătoare de TVA și se virează la bugetul de stat.”
„Pentru menţinerea echilibrului între categoriile de vârste şi sex, precum şi pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC, precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani”, mai prevede legea.
Pe 15 iulie, plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.
Actul normativ a fost adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023.