Antena 3 CNN Actualitate Legea pentru pedepsirea părinţilor care îşi bat copiii, adoptată de România încă din 2005

Legea pentru pedepsirea părinţilor care îşi bat copiii, adoptată de România încă din 2005

1 minut de citit Publicat la 19:39 28 Apr 2010 Modificat la 19:39 28 Apr 2010
Legea pentru pedepsirea părinţilor care îşi bat copiii, adoptată de România încă din 2005
Dacă îţi loveşti copilul, rişti să faci închisoare. E o lege nouă propusă de Consiliul Europei, care ar trebui să îi pedepsească pe părinţii care îşi lovesc odraslele. Legea există în România încă din 2005. Nimeni nu o pune însă în aplicare.

În 2005, atunci când a fost adoptată legea, statistica arăta că 48% dintre părinţi îşi loveau copiii. Acum, numărul ar putea să fie şi mai mare. Specialiştii spun că din cauza stresului, sau din cauza lipsei de educaţie, părinţii cedează nervos şi îi lovesc pe cei mici. Oficial, în 2009 au existat în jur de 1300 de cazuri de copii abuzaţi fizic.

Iniţiatorul legii a fost Norman Wells, directorul Trustului Pentru Educaţia Familie. El îi compară pe părinţii bătăuşi cu soţii care îşi lovesc nevestele.

?Cei mici nu sunt mini-oameni cu mini-drepturi. Chiar dacă nu au cicatrici vizibile, au cicatrici mai grave, ale umilinţei. Drepturile omului nu se opresc la pragul casei fiecăruia dintre noi? spune Norman Wells.

Propunerea a născut controverse în toată Europa. Organizaţiile de părinţi au fost primele care au reacţionat şi spun că nimeni nu are voie să intervină în familia cuiva, iar fiecare om ar trebui să îşi educe copilul aşa cum ştie mai bine.

Propunerea oficialilor europeni este sprijinită în România de specialişti. Medicii pediatrii, psihologii, sau profesorii spun că agresiunea de orice fel îl afectează pe minor pe viaţă. Copilul bătut se va simţi frustrat în faţa colegilor, umilit şi lipsit de personalitate.

România s-a grăbit să adoptea legea încă de acum 5 ani. Cifrele oficiale spun că în 2009 doar 102 părinţi au fost serios traşi la răspundere pentru că şi-au bătut copiii.

Observator

×
Etichete: lege parinti
x close