Parlamentarii opoziției i-au presat, marți, pe cei de la putere să spună care este costul majorării pensiilor.
"De ce nu ne spuneți cât costă? Dați din buzunar de la dumneavoastră?", au fost întrebările repetate cu insistență.
"Nu aș fi dat în niciun caz din buzunarul bugetului de stat, prin PNRR, 240 mii de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș, cum ați făcut dumneavoastră. Pensiile se vor mări. Nu înțelegeți că nu știți ce căutați în viața dvs. și în Parlamentul ăsta?", a replicat senatorul PSD Daniel Zamfir.
Spusele senatorului se referă, aparent, la un proiect USR pentru dotarea cabinetelor de planning familial.
Citește și: Daniel Zamfir: "Dragi PNL-iști, cu fundul-n două luntri, nu mai merge"
Până la urmă, legea a primit vot favorabil la nivelul comisiilor parlamentare de Buget-Finanțe și Muncă și merge în plenul Senatului, la votul final.
Dezbaterile din comisiile Senatului, în absența reprezentanților de la Ministerul de Finanțe
Dezbaterile de marți au avut loc în absența reprezentanților Ministerului Finanțelor.
Teoretic, după etapa formală în comisiile parlamentare, majorarea pensiilor ar trebui să aibă un traseu neîntrerupt în forul legislativ, conform premierului Marcel Ciolacu.
"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției (...) Prin urmare, legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție.
Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare", spunea, luni, șeful guvernului.
"Cei de la UDMR au anunțat că vor vota legea. Vor fi două creșteri: prima, de la întâi ianuarie, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației, 13,8%.
A doua creștere va fi la 1 septembrie 2024, când ar trebui ca recalcularea celor cinci milioane de pensii să se fi încheiat. După votul final în Senat, legea va ajunge în Camera Deputaților, care este cameră decizională", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Alina Tănase.