Preşedintele Traian Băsescu trebuie să decidă dacă promulgă sau nu Legea pensiilor, după ce Curtea Constituţională a respins miercuri contestaţiile depuse de PNL şi PSD. Magistraţii au decis că actuala formă a proiectului nu încalcă Constituţia. Toţi angajaţii vor fi afectaţi de noua Lege a pensiilor, cu o singură excepţie - magistraţii. Pensiile speciale vor fi recalculate, punctul de pensie rămâne la 732,8 lei şi anul viitor, stagiul de cotizare la bugetul de pensii va fi de minim 15 ani, iar cel complet de 35 de ani.
Potrivit noii legi, vârsta de pensionare va creşte din 2014, la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi. În 2030, atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la aceeaşi vîrstă, 65 de ani. Pe de altă parte, tot din 2030, angajaţii din domeniile apărării, ordinii publice şi sigurantei naţionale vor ieşi la pensie la 60 de ani, nu la 55 de ani, ca până acum.
Pensiile speciale vor fi recalculate şi vor fi integrate în sistemul unitar de pensii publice, iar punctul de pensie rămâne la 732,8 lei şi anul viitor, stagiul de cotizare la bugetul de pensii va fi de minimum 15 ani, iar cel complet de 35 de ani.
Persoanele care realizeaza venituri exclusiv din profesii liberale - manageri, asociaţii familiale, drepturi de autor - sunt obligate să achite contribuţii sociale. De asemenea, parlamentarii, diplomaţii şi cei plătiti pe drepturi de autor sau PFA sunt asimilaţi sistemului public de pensii.
Pensionarea anticipată nu poate să depaseasca 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare, iar penalizarea maximă devine 45%, faţă de 30% în prezent.
Liderii Opoziţiei ameninţă că vor declanşa procedura de suspendare a preşedintelui din funcţie, dacă acesta va promulga această lege.
Antena 3