Antena 3 CNN Actualitate Legea pensiilor, constituţională. Ponta: PSD menţine poziţia privind suspendarea lui Băsescu (VIDEO)

Legea pensiilor, constituţională. Ponta: PSD menţine poziţia privind suspendarea lui Băsescu (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 12:22 06 Oct 2010 Modificat la 12:22 06 Oct 2010
Legea pensiilor, constituţională. Ponta: PSD menţine poziţia privind suspendarea lui Băsescu (VIDEO)

Curtea Constituţională a respins, miercuri, contestaţiile depuse de PSD şi PNL referitoare la Legea pensiilor. Judecătorii au decis, cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", că Legea adoptată luna trecută în Parlament este constituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

După verdictul Curţii, Legea pensiilor urmează să ajungă pe masa preşedintelui pentru promulgare. Dacă Traian Băsescu va fi de acord, însă, cu această formă a Legii, PSD a anunţat că îşi menţine decizia de a demara procedurile de suspendare a acestuia din funcţia de şef al statului.

"Astăzi vom trimite din nou o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care îi vom solicita să retrimită Legea în Parlament pentru a fi discutată şi votată cu reepctarea regulilor democratice", a declarat Victor Ponta.

"Dacă preşedintele îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos de Camera Deputaţilor, poziţia PSD e anunţată şi decisă: vom folosi instrumentul politic şi constituţional avut la dispoziţie - procedura de suspendare", a adăugat Ponta, precizând că nu îşi doreşte o criză politică peste cea socială şi economică, dar că nu poate accepta ca legile să fie adoptate în acest mod.

Victor Ponta: PSD îşi menţine poziţia

Victor Ponta a anunţat pe 23 septembrie că va propune începerea acestor proceduri în cazul în care şeful statului va promulga Legea pensiilor, în forma fraudată adoptată de Roberta Anastase. Liderii partidelor de Opoziţie au anunţat apoi că vor susţine acest demers, în timp ce reprezentanţii partidelor aflate la Putere au spus că acesta nu va avea succes şi că nu îşi are rostul în momentul de faţă.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, că o lege adoptată în urma unui vot fraudulos nu ar trebui promulgată de către preşedintele României. Liderul liberal îi cere lui Traian Băsescu, în numele deputaţilor liberali, să nu promulge o astfel de lege.

Crin Antonescu, după anunţarea deciziei CC:

Liderii pensionarilor, indignaţi de decizia Curţii

Reacţiile liderilor sindicali la verdictul dat miercuri de CCR nu au întârziat să apară. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor, Viorel Copil, s-a declarat indignat de această decizie şi susţine că există posibilitatea unor reacţii mai drastice din partea pensionarilor decât cele luate până acum.

"Sunt de-a dreptul indignat de decizia Curţii Constituţionale. (...) În textul ei, este de-a dreptul anti-naţională. Cel puţin cu această categorie. Pe pensionarii de astăzi îi aruncă direct în braţele deznădejdii, în braţele foamei. Nu înţeleg cum au judecat", a declarat liderul sindical.

Viorel Copil, despre verdictul CCR



La rândul său, Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, a declarat că este surprins de această decizie a Curţii, care îi dezavantajează pe pensionari, urmând să-i ceară preşedintelui să nu promulge această lege.

"Aflu cu stupoare de această decizie a Curţii Constituţionale. Trebuie să luăm o decizie, ce vom face în această situaţie", a declarat Nedelcu.

Preda Nedelcu, despre verdictul CCR

Curtea Constituţională a luat în discuţie la sfârşitul lunii septembrie contestaţiile depuse de PNL şi PSD privind Legea pensiilor, dar unii magistraţi au cerut mai mult timp pentru a studia documentele depuse.

Liberalii şi social-democraţii au acuzat că votul dat asupra Legii pensiilor în Camera Deputaţilor a fost fraudat. Pe 15 septembrie, deputaţii liberali şi cei social-democraţi au părăsit plenul. Cu toate acestea, Roberta Anastase şi Sever Voinescu au ţinut votul, iar Legea pensiilor a trecut cu 170 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 3 abţineri deşi în sală nu erau mai mult de 80 de parlamentari.

În contestaţiile depuse, PNL şi PSD au mai reclamat faptul că Legea încalcă dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent şi principiul neretroactivităţii.

Antena3.ro

×
x close