În noul proiect de lege apar idei noi, astfel că se vorbeşte de grădiniţă pe timp de noapte, număr redus de elevi în clase, după ce deja sunt mai puţini, şi after-school organizat de părinţi. Aceste idei se află la stadiul de propuneri şi apar într-un proiect susţinut de un grup de parlamentari din mai multe partide.
Iniţiatorul acestui proiect care ar putea schimba Legea Educaţiei este Szabo Odon, deputat UDMR, iar el a obţinut semnături de susţinere şi de la colegi de-ai săi, parlamentari PSD, PNL, USR, ALDE şi ai minorităţilor, după cum se poate vedea în document. Astfel, după ce proiectul va intra în dezbatere parlamentară, cel mai probabil în sesiunea din toamnă, el ar putea fi adoptat.
Numărul redus al elevilor se va micşora din nou
Una dintre cele mai importante propuneri din proiect se referă la scăderea numărului de elevi într-o clasă. "Astfel, de exemplu, în învățământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, faţă de 25 potrivit legii în vigoare. Totodată, în învăţământul gimnazial şi în învăţământul liceal, o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, faţă de 30 câţi sunt în prezent". Doar "în situaţii excepţionale", va fi permisă funcționarea unor clase cu încă doi elevi peste numărul stabilit.
În plus, iniţiatorii acestui proiect propun nu numai scăderea numărului de elevi la clase, dar şi reducerea programei şcolare, pentru diminuarea suprasolicitării copiilor.
Reducerea programei şcolare
"Legea nr. 221/18.11.2019 prevede scăderea numărului de ore începând cu anul școlar 2020/2021. Aplicarea acestei prevederi, dar menţinerea programei şcolare încărcate nu soluţionează problema suprasolicitării elevilor. Din acest motiv, am introdus un element nou şi anume principiul adaptabilităţii curriculumului naţional şi programei şcolare, ceea ce presupune diminuarea suprasolicitării elevilor prin readaptarea curriculei şi programei şcolare la necesităţile reale ale copiilor. (...) am propus ca programa şcolară să acopere doar 65% din oele de predare şi evaluare. Restul de 35% din tip poate fi folosit pentru coeziunea şi aprofundarea materiei în funcţie de performanţa fiecărei clase", se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Grădiniţă - de la 2 ani şi noaptea, unde e necesar
În ce priveşte copiii mici, politicienii vorbesc şi de posibilitatea ca ei să poată fi încrişi la grădiniţă de la vârsta de 2 ani. În expunerea de motive, se face referire la numărul insuficient de creşe, dar şi la problemele pe care le întâmpină părinţii după terminarea celor doi ani de concediu de îngrijire a copilului.
Ca noutate, este prevăzută și posibilitatea funcționării pe timp de noapte a grădinițelor, doar în cazuri excepționale. Se propune "în cadrul grădiniţelor cu program săptămânal, în situaţii deosebite şi de urgenţă ale părinţilor, serviciile să fie furnizate şi pe timpul nopţii". Prevederea se referă la părinţii care au program de noapte sau în cazul familiilor monoparentale, când apar urgențe medicale ori deces în familie.
After-school, organizat de părinți
Tot în acest proiect, se mai vorbeşte şi de extinderea programelor "Masă caldă la şcoală" şi "Şcoală după şcoală" încă 10 ani, adică până în anul 2030, în toate şcolile din ţară.
În ce priveşte programul "Școala după școală", proiectul de faţă propune ca părinții să aibă posibilitatea şi dreptul să înființeze asociații prin care să deruleze un astfel de program. De asemenea, profesorii să poată încheia contracte de presări servicii, în calitate de persoane fizice autorizate, cu asociațiile de părinți.
Dacă proiectul va fi adoptat, banii necesari trebie să fie alocaţi în bugetul de stat pe anul următor adoptării, iar aplicarea va începe odată cu anul școlar.