Instituția citată a precizat marți că a făcut acest demers, potrivit EduPedu.ro.
În motivare, Avocatul Poporului arată că "bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației".
Fragmente din documentul depus de Avocatul Poporului, în continuare.
"Din analiza articolului 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023, reiese că aceasta, prin conținutul său normativ, deturnează natura juridică a bursei de merit, generând premisele ca elevii cu performanțe slabe să beneficieze de o bursă de merit.
Bursa de merit este definită de art. 108 alin. (4) din lege ca fiind o formă de stimulare a performantei elevilor. Or, in pofida acordării unei burse pentru stimularea performanței, dispozițiile criticate reglementează neconstituțional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit, singura performanță a acestora fiind aceea că se înscriu în procentul de 30% din fiecare clasă de gimnaziu si liceu (...)
Avocatul Poporului: "Lipsa criteriului notelor este de natură să contravină dreptului la învățătură"
Lipsa criteriului notelor, ca rezultat al evaluării selective, din conținutul juridic al normei prin care se acordă bursele de merit, este de natură să contravină principiului securității normei juridice și dreptului la învățătură (...)
Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură, în contextul în care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performantei școlare si a meritului școlar, este lipsită de orice logică juridică (...)
Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educație", se spune în motivația depusă la instanța constituțională.
8.500 de elevi români cu medii sub 5, îndreptățiți la burse de merit
Potrivit Edupedu.ro, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației.
Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari.
704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
La sfârșitul lunii octombrie, premierul Marcel Ciolacu declara că "nu poate fi acceptat în continuare" ca elevii de nota 2 să primească burse de merit.
În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova, beneficiari de burse de merit, deși au medii de 1,97, respectiv 4,59.
Legea le dă acest drept, pentru că se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei.
Un alt exemplu este consemnat la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Gâlgău, județul Sălaj, unde 7 elevi de clasa a IX-a au dreptul la câte 450 de lei pe lună, ultima dintre mediile lor fiind 4,52.