Antena 3 CNN Actualitate Legea bonelor. Părinţii vor putea sta acasă până la vârsta şcolară a copilului

Legea bonelor. Părinţii vor putea sta acasă până la vârsta şcolară a copilului

Legea bonelor. Părinţii vor putea sta acasă până la vârsta şcolară a copilului
12 Sep 2009   •   09:42

Veşti bune pentru tinerii părinţi cărora timpul sau resursele financiare nu le permit să se ocupe de creşterea copiilor. Atât mămicile cât şi tăticii ar putea rămâne acasă în continuare, chiar şi după încheierea concediului de maternitate, pe banii statului. Acest lucru se va întâmpla însă numai dacă proiectul de lege privind serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Bugetarii care au copii cu vârste de până la şapte ani, care vor să profite de prevederile noii legi, trebuie să ştie că principala condiţie pentru a rămâne acasă în baza ajutorului de la stat este să-şi deschidă "mini-creşe".

Mai precis, ei trebuie să adune la domiciliu maximum patru copii pe care să-i îngrijească, ceea ce va duce, cel mai probabil, la eradicarea fenomenului bonelor de ocazie, angajate la negru, apreciază specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

În plus, aşa numita Lege a bonelor va introduce condiţii mai aspre pentru persoanele care vor să asigure acest tip de servicii, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele cazuri de maltratare a celor mici.

Pe scurt, numai persoanele care au absolvit minimum zece clase, au cel puţin 18 ani, şi trec cu brio evaluarea socio-psihologică se vor putea angaja, legal, ca baby-sitter. Absolvirea cursurilor de formare organizate de stat sau de către furnizori privaţi reprezintă o altă condiţie.

Cât despre veniturile bonelor "cu diplome", acestea vor fi plătite fie cu ora, la un tarif stabilit de stat, fie vor porni de la un salariu de bază de 863 de lei.

Noua meserie de bonă ar putea fi preluată, parţial, şi de cei aproape 7.000 de asistenţi maternali existenţi pe piaţă. Până când legea va intra în vigoare, specialiştii de la ministerul Muncii caută soluţia pentru ca şi concediul de maternitate să fie luat în calcul, pe viitor, la stabilirea sporului de vechime.



Antena 3

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close