Antena 3 CNN Actualitate Legea Big Brother, adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Vezi ce presupune

Legea Big Brother, adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Vezi ce presupune

1 minut de citit Publicat la 18:37 18 Apr 2012 Modificat la 18:37 18 Apr 2012
Legea Big Brother, adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Vezi ce presupune
Foto: Antena 1
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat controversata lege Big Brother. Proiectul prevede stocarea timp de un an a apelurilor şi a traficului de internet. Companiile de telefonie şi cale care furnizează servicii de internet sunt obligate să reţină anumite date ale abonaţilor, pe care să le trimită, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale.

Companiile telecom vor stoca informaţii despre apelurile pe care le facem sau le primim - inclusiv cine şi cât ne sună, în ce zi şi la ce oră. Chiar şi durata convorbirii.

Firmele de telefonie vor fi păstra inclusiv informaţiile despre aparatul de la care vorbim sau suntem apelaţi şi locaţia acestuia. În cazul e-mailurilor se vor reţine IP-urile.

Ce vorbim va rămâne secret, spun autorităţile.

Legea va obliga compania telecom să dea statului informaţiile despre clienţi în 48 de ore. Oricine va avea acces la bazele de date va  putea afla care sunt cercurile de cunoştinţe ale unei persoane, de cât timp este în aceste cercuri şi cât de des intră în contact cu ele.

La finalul perioadei de stocare a datelor, operatorii sunt obligaţi să distrugă ireversibil informaţiile.

O iniţiativă asemănătoare a fost declarată neconstituţională în 2009. Nici atunci, nici acum legea nu garanta securitatea datelor personale.

Adoptarea legii Big Brother este o cerinţă din partea Uniunii Europene, care doreşte aplicarea ei de luna viitoare. În caz contrar, România riscă declanşarea măsurii de infrigement, prin care ar fi putut să fie obligată să plătească 1,7 milioane de euro pe an.


×
Etichete: Legea Big Brother
x close