Antena 3 CNN Actualitate Legea banilor cash în 2024. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român

Legea banilor cash în 2024. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român

Schimbări importante din noul an, despre care toți românii trebuie să știe. Legea banilor cash intră în vigoare și aduce modificări majore.

bani cash
Legea banilor cash 2024. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român Sursa foto: Vlad Ispas / Getty Images
de Ştefan Petrică    |    09 Ian 2024   •   18:00

Începând cu 16 iunie 2024 vor intra în vigoare o serie de modificări importante în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, în urma adoptării Legii 406/2023, supranumită și Legea Banilor Cash și a OUG 98/2023 și OUG 115/2023.

Noutățile includ o limită zilnică de 10.000 lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, precum și o serie de reglementări privind soldul de casierie și avansurile de decontare.

Legea 406/2023, inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, a fost editată la finalul anului pentru a permite și plata salariilor cu cash, oferind în același timp opțiunea plății prin cont bancar.

În plus, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Citește și: Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Scenariile Guvernului pentru impozitul progresiv

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale, justificând astfel modificările succesive ale legilor care reglementează plățile în numerar.

Mai ales în urma modificării ultimelor prevederi legate de opțiunea angajatorilor de a oferi remunerații în cash, plățile în numerar au primit o formă de protecție economică, în timp ce restul măsurilor au fost motivate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată gândite, potrivit guvernanților, să modernizeze sistemul financiar și să combată evaziunea fiscală.

×
Subiecte în articol: bani cash
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close