Rădăcina brusturelui conţine compuşi antibacterieni şi antifungici. Dacă este curățată, rădăcina se poate și găti, iar frunzele se pot adăuga în salate, ca atare. Frunzele conţin arctiopicrină, o substanţă amară, care imprimă gustul caracteristic al plantei. Cu ajutorul frunzelor se pot face și împachetări.
Rãdãcina de brusture este folositã pentru afecţiunea sa diureticã, sudorificã, depurativã şi uşor hipoglicemiantã, antitumoralã, antimutagenicã, hepatoprotectoare şi antioxidantã.
Lidia Fecioru, despre cum poate fi folosit ceailul de brusture
Din florile de brusture se face ceai, foarte bun pentru gripe, inflamații, afecțiuni reumatice. Ceaiul se poate bea zilnic și nu are contraindicații.
Brusturele este o plantã rezistentã la condiţii extreme, ce se dezvoltă în locurile cele mai nepretenţioase din regiunile de câmpie pânã la cele de munte.