UPDATE: Laura Codruţa Kovesi a spus, marţi, la Bruxelles, la o dezbatere organizată de Parlamentul European, că acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie "pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acţiunile preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi de cel de afaceri”, ea susţinând că "DNA va continua cu aceeaşi fermitate şi consecvenţă aplicarea cu rigoare a legii", scrie news.ro.
Kovesi a susţinut că eficienţa activităţii DNA din ultimii 10 ani este demonstrată prin faptul că a crescut de la an la an numărul dosarelor finalizate cu succes, precum şi importanţa funcţiei persoanelor investigate, că numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat, iar numărul persoanelor condamnate de instanţele de judecată în dosarele DNA a crescut de peste cinci ori.
Kovesi a mai spus că, din 2006 şi până în prezent, DNA a dispus trimiterea în judecată a 99 de demnitari şi că "încrederea de care DNA se bucură este un argument puternic care responsabilizează şi, în acelaşi timp, arată că societatea românească este una matură, capabilă de gândire critică şi astfel, greu de influenţat".
Deşi în ţară curg acuzaţiile la adresa ei legate de modul în care ar fi influenţat raportul Inspecţiei Judiciare, Laura Codruţa Kovesi a plecat la Bruxelles, unde a fost invitată să ţină un discurs pe tema anticorupţiei în Parlamentul European.
În tot acest timp, la CSM se anunță o nouă zi de foc. În plin scandal legat de raportul Inspecţiei Judiciare întocmit după controlul de la DNA, magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii se întâlnesc astăzi într-o şedinţă de plen, la care ar putea participa şi ministrul Tudorel Toader.
CSM ar putea stabili când o va chema la audieri pe inspectoarea Mihaela Focică, aşa cum s-a cerut ieri în şedinţa secţiei de procurori.