Uciderea fetei de zece ani din Satu Mare putea fi evitată. Protecţia Copilului Satu Mare ştia de situaţia dificilă a familiei încă din anul 2009, când le-a fost dată o locuinţă socială, scriu cei de la
DeCe News. Vecinii au reclamat, în repetate rânduri, scandalurile din acea casă, făcute de concubinii mamei. Fata cea mare a început să nască de la 13-14 ani. Acum are 17 ani şi un al treilea copil pe drum. În cazul fetei însărcinate, spitalul nu ar fi sesizat Protecţia Copilului decât după al doilea copil.
Pentru toate aceste probleme, cei de la Protecţia Copilului din Satu Mare susţin că poliţia trebuia să intervină. Mai mult, autorităţile spun că nu s-a luat nicio măsură pentru că mama fetelor a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru creşterea nepoţilor.
Reprezentanţii de la Protecţia Copilului au mai explicat lipsa de reacţie prin faptul că NU s-a pus problema să existe cel mai mic indiciu că aceşti copii ar fi abuzaţi în familie. Asta deşi vecinii spun că au făcut mai multe reclamaţii despre problemele familiei respective.
Angajaţii Protecţiei Copilului, lăudaţi de sistem Întreg personalul de la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului a obţinut calificativul "Bine" şi "Foarte bine" în urma evaluării anuale a performanţelor profesionale, scrie Gândul.info. Şi asta pentru a se evita reduceri de personal sau măsuri care să scadă şi mai mult motivaţia angajaţilor, arată primul recensământ al sistemului de protecţie a copilului. Studiul, realizat de Ministerul Muncii şi o fundaţie, analizează organizarea şi funcţionarea sistemului de protecţie a copilului din România şi a scos la iveală faptul că nici măcar o persoană nu ar fi luat calificativul "satisfăcător" sau "nesatisfăcător". Astfel, pentru că se acoperă unii pe alţii, este greu de realizat o evaluare obiectivă privind problemele din acest sistem.