"Dacă nu se intervine cât mai repede, peste 22 de ani, vom avea foarte puţină zonă costieră. Ne aflăm în mare întârziere, deşi există fonduri aprobate încă din 2007, în cadrul POS Mediu, Axa 5, pentru proiecte de refacere a acestei zone. La sfârşitul lunii aprilie am semnat un ordin privind aplicaţia de finanţare pentru a pregăti proiectul de investiţii Reducerea Eroziunii Costiere din cadrul axei 5, domeniul de intervenţie 2. Pentru acest domeniu de intervenţie sunt alocate la cele 134 de milioane de euro", a declarat ministrul, citat de Mediafax.
Zona costieră a României măsoară 244 kilometri în lungime şi este administrată de Ministerul Mediului prin Administraţia Naţională Apele Române.
Retragerea medie a falezelor este estimată la o jumătate de metru pe an, conform unui studiu efectuat în 2004. Procesul este intermitent iar cordoanele litorale se erodează continuu din cauza unui deficit sedimentar accentuat.
Unele porţiuni se ţărm au fost stabilizate prin lucrări de protecţie, susţin specialiştii, însă altele sunt foarte erodate. Spre exemplu, plaja din dreptul Taberei Internaţionale Eforie s-a retras cu 40 de metri, în cîţiva ani plaja Venus-Saturn s-a retras cu 36 de metri, iar partea nordică a plajei Neptun s-a retras cu 24 de metri.
Principalele cauze sunt, potrivit specialiştilor, schimbările clilmatice globale, şi ridicarea nivelului mării, dar şi condiţiile geo-ecologice regionale.
Specialiştii din ministerul Mediului au avertizat că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru stoparea procesului de eroziune marină, în cinci-zece ani România va rămîne fără plaje. Cele mai afectate de acest proces sunt plajele turistice, apreciază specialiştii din minister.
Antena3.ro