Laptele românesc a ajuns hrană pentru porci. Fermierii îl vând în pierdere de când furajele pentru vaci sunt mai scumpe decât primesc ei pe un litru de lapte. Bem lapte, dar din import. Numai anul acesta importurile au crescut cu 8.000 de tone faţă de anul trecut.
Mihai Petcu are o fermă lângă Bucureşti. Cele 250 de vaci îi dau zilnic şase mii de litri de lapte. Vinde tot laptele, dar nu câştigă mai nimic. Statul nu îi mai dă, de la începutul anului, nici subvenţia pentru lapte, 30 de bani pe litru, nici pe cea pentru animale, 570 de lei pentru fiecare vacă.
Produce laptele cu un leu. De multe ori, procesatorii, care îl cumpără îi oferă mai puţin. Ca să rămână în piaţă a cumpărat dozatoare şi vinde laptele proaspăt cu trei lei litrul. Şi a deschis şi o grădină zoologică. Afacerea lui a devenit un fel de muzeu pentru copiii de la oraş care vor să vadă cum arată o vacă.
Necazurile pe care le au fermierii se văd în statistici. Producţia de lapte a României a scăzut cu aproape zece procente numai anul acesta. Importăm însă ca să acoperim consumul, care e şi el în creştere.
O treime din consumul de lapte se importă. 66.000 de tone de lapte am importat numai în primele şapte luni ale anului. Cu 13% mai mult decât anul trecut. Pare mult, dar la noi consumul e totuşi mic, de cinci-şase ori mai mic decât în Olanda, Franţa şi Italia.
Laptele românesc, hrană pentru porci