Antena 3 CNN Actualitate Laboratoarele acreditate RENAR verifică permanent siguranța calității apei și a combustibililor

Laboratoarele acreditate RENAR verifică permanent siguranța calității apei și a combustibililor

Prezent la Conferința SYMECH 2024 la Universitatea Constantin Brâncuși, prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președinte RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut le nivel european, a prezentat mai multe teme de interes pentru consumatorii români. Laboratoarele acreditate RENAR verifică și monitorizează permanent siguranța calității apei și a combustibililor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mai 2024   •   14:20

Organismele de inspecție acreditare RENAR verifică permanent calitatea combustibililor de la stațiile PECO. În cazul în care benzina și motorina nu sunt comercializate la standardele tehnice prevăzute de lege, RENAR sesizează organele statului, care vor lua măsuri conform legii.

”Se iau probe, se duc la laborator, altul decât al distribuitorului sau furnizorului. Pe baza rezultatelor, inspectorul de specialitate din domeniu stabilește un program de măsuri dacă sunt probleme, cifra octanica... mai mulți parametrii. Dacă sunt încălcări grave, poate să dea la organele abilitate ale statului”, explică prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu.

RENAR verifică permanent, prin laboratoarele acreditate, siguranța calității apei potabile.

”Sunt aproape 180 de companii de apă în România. În legea apei este un articol care spune că monitorizarea calității apei se face de către producător sau distribuitor si DSP. Toate laboratoarele sunt acreditate, dar RENAR garantează competența, știu să facă corect, pe baze standard, analizele. Șeful de laborator este pus de directorul companiei. S-ar putea să existe idei de conflict de interese”, a mai explicat prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu.

În parteneriat cu Ministerul Agriculturii, RENAR va demara în curând un proiect de monitorizare a calității produselor bio și al produselor tradiționale. Comercianții nu vor mai putea aplica eticheta bio sau tradițional dacă produsele nu sunt conforme.

”Împreună cu autoritatea în domeniul agriculturii, am dezvoltat scheme de acreditare și putem dezvolta și alte scheme de acreditare pe cerințe în diverse domenii de siguranța alimentului, de încredere în alimentele pe care le consumăm. Am acreditat organisme care certifică că produsele sunt de origine geografică cunoscută”, a mai spus prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu.

În cadrul dezbaterii de la Universitatea Constantin Brâncuși a fost stabilita semnarea unui parteneriat între RENAR și rectoratul Universității pe mai multe domenii de activitate.

”Noi dorim să obținem informații pentru a ne acredita anumite laboratoare pe care le avem la universitate, un laborator de încercări fizico-mecanice pentru materiale de construcții. Un alt laborator pe care vrem să-l facem este laboratorul de criminalistică și un altul la care ne gândim și pe care vrem să-l acredităm este pe partea de siguranță a alimentelor”, spune Luminița Popescu, rector Universitatea Constantin Brâncuși din Craiova.

RENAR este un organism non profit, de drept privat, de interes public, singurul organism național de acreditare al României recunoscut la nivel internațional.

×
Subiecte în articol: RENAR
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close