Câteva minute pot salva o viaţă. La asta ar trebui să se gândească şoferii înainte să-şi parcheze maşinile în faţa intrării unui spital. La Spitalul Universitar din Bucureşti abia pot intra ambulanţele în curte din cauza maşinilor parcate pe prima bandă. Pentru unii, parcarea acolo e o comoditate. Pentru alţii, o afacere. Dar pentru pacienţii din salvare e o şansă în minus în lupta cu moartea.
Zece minute. E timpul în care un pacient în stop cardiac ar trebui să fie resuscitat. Ambulanţa face câteva minute până la spital. La intrare însă, sunt parcate tot mai multe maşini.
"Banda unu este ocupată, cu toate că indicatoarele se văd destul de clar. Nu au ce să caute, e clar oprirea interzisă, uitaţi toate astea de aici, până aici la noi la intrare, până aici nicio maşină nu ar trebui să fie", spune şoferul unei ambulanţe.
Patruzeci de metri cât este de mers până la intrarea în spital îi parcurge în câteva minute din cauza maşinilor parcate pe dreapta.
Şi, totuşi, şoferii parchează. Iar pentru unii mai descurcăreţi, parcatul a devenit o afacere.
"Poliţia comunitară nu ne ajută. Ba mai mult, dimineaţa stă în curtea spitalului şi se uită la oamenii străzii care parchează maşinile contra unor sume de bani", a declarat şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Universitar din Bucureşti, dr. Andrei Georgescu.
La ieşirea din spital, aceeaşi problemă.
Aici este o mare problemă, ieşirea din spital, toate maşinile sunt parcate anapoda, Rutiera nu se bagă, Poliţia Locală nu se bagă. Nu au ce să le facă, aşa ne-au spus. Acum dacă pleci la caz, uitaţi câte minute se pierd până ajungi la primul semafor", spune şoferul unei ambulanţe.
La Spitalul Universitar vin zilnic peste o sută de ambulanţe. În orele de vârf, pe o porţiune de o sută de metri fac şi 10-20 de minute. Minute care, de multe ori, pot salva o viaţă.