„Această formulare nu poate fi interpretată în sensul că titularul mandatului va răspunde în timpul exercitării funcţiei publice, întrucât în această perioadă, bucurându-se de imunitate, sunt incidente dispoziţiile art. 312 din Codul de procedură penală, existând un impediment legal în exercitarea împotriva lui a acţiunii penale”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Jurnalistul Radu Tudor consideră că, astfel, „toată România este la mâna deciziei Parchetului General. Nimeni nu forţa Parchetul de pe lângă ÎCCJ să-l ancheteze pe Băsescu, dacă Parchetul nu vrea. Este cât se poate de simplu”.
„Ceea ce a comunicat CCR, şi anume că Băsescu are exact aceeaşi imunitate ca şi un parlamentar, este interpretat prin «nu ne interesează persoana, orice faptă ar săvârşi». Iar noi nu avem cum să modificăm mentalul sau interpretarea juridică a procurorului general Tiberiu Niţu şi a subordonaţilor săi”, a mai spus Radu Tudor.
De asemenea, procurorul general al României a dat explicaţii şi în privinţa dosarelor lui Băsescu: „Întrucât nu există o dispoziţie legală care împiedică desfăşurarea actelor de procedură penală, devin incidente dispoziţiile art. 128 alin. I din Codul penal anterior, respectiv art. 156 din actualul Cod penal, operând suspendarea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale pe toată durata în care operează imunitatea, prescripţia reluându-şi cursul la momentul încetării cauzei care a împiedicat efectuarea de acte de procedură, respectiv la încheierea mandatului de preşedinte”.