”In sedința din 3 februarie 2016 a comisiilor de specialitate ale CSM, unul dintre punctele discutate a privit sprijinul care trebuie acordat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independența Justiției”, scrie Lumea Justiției.
Membrii CSM au ajuns la concluzia ca ar fi necesară modificarea legislației în domeniul audiovizualului.
Conform CSM, acest lucru ar urma sa se intample prin plasarea sub incidenta legii și a presei online, respectiv a site-urilor, și prin includerea unei prevederi în sensul că, atunci când Consiliul constată atingerea adusă independenței Justitiei prin mass-media, CNA să aplice automat o sancțiune.
”Este evident o propunere cat se poate de aberanta si care, mai important, reprezinta un grav atentat la libertatea de exprimare. S-ar ajunge in situatia in care membrii CSM sa decida ca orice articol care nu le convine reprezinta o subminare a independentei justitie, publicatia urmand sa fie automat sanctionata. Practic CSM vrea sa se transforme intr-o mica instanta, desi orice magistrat care se considera lezat de un articol sau material de presa poate actiona in judecata jurnalistul sau publicatia. In plus, o asemenea prevedere se poate aplica inclusiv in cazul opiniilor exprimate pe retelele de socializare, in conditiile in care acestea sunt considerate spatiu public”, comentează luju.ro.