Florin Piersic este cunoscut pentru cariera sa incredibilă de peste şase decenii în teatru şi film.
"Făt-Frumos" al cinematografiei autohtone, așa cum era supranumit în trecut, împlineşte astăzi, 27 ianuarie, vârsta de 87 de ani.
La venerabila vârsta de 87 de ani, Florin Piersic, reperul şi simbolul cinematografiei româneşti, se află într-o formă fizică de invidiat și face furori de fiecare dată când apare pe scenă.
Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români
Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi, UNATC), debutul sau având loc pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” și cu Alexei din „Tragedia optimistă”.
În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-și debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Șoimăreștilor”, „De-aș fi... Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Frații Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea și harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.
Alte filme în care a jucat Florin Piersic
- „O poveste obișnuită... o poveste ca în basme”
- „Haiducii lui Șaptecai”
- „Aproape de soare”;
- „Flăcăul și focul”;
- „Drum nou / Lada cu zestre”;
- „S-a furat o bombă”;
- „Celebrul 702”;
- „Pași spre lună”;
- „Agentul straniu;
- „Un August în flăcări”;
- „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 - Cristea Jder”;
În 1967, Florin Piersic a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.”
La împlinirea vârstei de 80 de ani, Florin Piersic a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României", în grad de ofițer, pentru contribuția sa în teatrul și cinematografia românească.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În luna decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri", cu înregistrări și un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic - Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.
În anul 2021, după aproape doi ani de absență din teatru, maestrul Florin Piersic a revenit pe scena cu spectacolul „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan.
Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piața Timpului din București (31 ianuarie 2011) și cetățean de onoare al orașelor Oradea și Iași.