Caz extrem de rar în spitalele din România. La Maternitatea din Braşov s-a născut un copil-sirenă, un bebeluş cu picioarele lipite. Copilul a murit imediat după naştere. În lume, doar trei copii născuţi cu această afecţiune au supravieţuit. Numele bolii, sirenomelie, exact asta înseamnă. Nou-născutul are picioarele lipite, asemeni unei sirene.
Asta este însă cea mai uşoară complicaţie pe care o poate avea un copil cu sirenomelie. De cele mai multe ori, nou născuţii ajung pe lume fără rinichi, fără vezică urinară, fără organele genitale. Şansele de supravieţuire sunt zero.
Rata de supravieţuire îngrozitor de scăzută este dată de anomaliile renale, practic nu există rinichi sau sunt nefuncţionali şi atunci copilul trăieşte câteva ore sau câteva zile maxim", spune profesorul doctor Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Spitalul Elias.
La Braşov, copilul a supravieţuit după naştere doar 40 de minute. Aceste malformaţii se pot vedea la ecografie, dar medicii de la maternitatea din Braşov nu ştiu dacă femeia a făcut vreuna. Ceea ce face acest caz extrem de rar este că în lume o astfel de malformaţie apare o dată la 120.000 de naşteri.
În lume sunt şi copii care au supravieţuit bolii. Milagros Cerron s-a născut în 2004, în Peru. A fost supusă primei intervenţii chirurgicale în 2005 şi, în 2007, după cea de-a treia operaţie fetiţa a putut să facă primii paşi.
Problemele copilului nu au fost rezolvate definitiv. "Micuţa Sirenă" va mai avea nevoie de cel puţin 16 operaţii în următorii zece ani, pentru reconstrucţia şi repararea organelor digestive, urinare şi sexuale.
Observator