Antena 3 CNN Actualitate La Cluj a apărut prima bancă privată de celule stem din România

La Cluj a apărut prima bancă privată de celule stem din România

1 minut de citit Publicat la 18:41 03 Iul 2008 Modificat la 18:41 03 Iul 2008
La Cluj a apărut prima bancă privată de celule stem din România
România are în sfârşit o bancă de celule stem şi un laborator unde se prelucrează sângele din cordonul ombilical. Părinţii spun că procedura este un fel asigurare de viaţă pentru copiii lor şi, din ce în ce mai mulţi, cer prelevarea de celule stem. Până acum, sângele recoltat din cordonul ombilical, imediat după naştere, era transportat şi prelucrat la un laborator din Slovacia. Aici, medicii extrăgeau celulele stem şi le depozitau în condiţii speciale.

Acum, procedeul este disponibil şi în România. La Cluj a fost înfiinţat un laborator de prelucrare a sângelui placentar, dar şi o bancă de celule stem. Va fi o bancă privată. Cei care plătesc în jur de 3.300 de lei vor beneficia de toate serviciile. Deşi există o listă de 70 de boli care ar putea fi tratate cu celule stem, numai pentru bolile sângelui există dovezi solide că transplantul funcţionează. Cu toate acestea, numărul celor care plătesc pentru donare creşte de la an la an.

În toată ţara, s-au făcut până acum peste 3.000 de recoltări. Cei care plătesc au dreptul de proprietate asupra celulelor stem. Ei pot să le şi doneze şi, astfel, s-ar putea crea o bancă publică, unde bolnavii ar avea o şansă în plus să supravieţuiască unei leucemii.

În întreaga lume s-au făcut până acum peste 10.000 de transplanturi cu celule stem recoltate din cordonul ombilical. Probabilitatea pentru o persoană de a dezvolta o boală care poate fi tratată cu celule stem este de 1 la 330.

Antena 3

×
x close