Antena 3 CNN Actualitate La ce risc te expui dacă mănânci un kilogram de nectarine cu pesticide pe săptămână. Explicații după alerta alimentară ANPC

La ce risc te expui dacă mănânci un kilogram de nectarine cu pesticide pe săptămână. Explicații după alerta alimentară ANPC

nectarine
Nectarine retrase de la vânzare dintr-un lanț de supermarketuri după ce la analize s-au constatat valori de pesticide peste limita admisă. FOTO: Getty Images
de G.M.    |    30 Sep 2024   •   14:06

24 de kilograme de nectarine au fost retrase de la vânzare dintr-un lanț de supermarketuri după ce la analize s-au constatat valori de pesticide peste limita admisă. Alexandru Cârc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, a explicat luni, la Antena 3 CNN, care sunt riscurile dacă aceste fructe au fost deja vândute și consumate.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare fructe din Turcia, respectiv „nectarine cu pulpă galbenă”, din cauza depăşirii nivelului de pesticide, respectiv a substanţei Imidacloprid, potrivit unui comunicat al ANPC.

Inspectorii ANPC au prelevat, în urma extinderii verificărilor desfăşurate la nivel naţional, la marile lanţuri de retail, probe de fructe şi legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanţe pe care acestea le pot conţine şi care pot fi dăunătoare consumatorilor.

Potrivit acestora, produsul denumit „nectarine cu pulpă galbenă”, importat din Turcia, a fost comercializat de lanțul de magazine Penny.

„Am lucrat mai multe probe. Aceasta a fost o probă ale cărei limite legale pentru Imidacloprid au fost depășite. Din punct de vedere al toxicității la acest nivel, consumul normal de nectarine nu transformă nectarina într-un produs toxic. Dacă mâncăm o nectarină, două, un kilogram de nectarine pe săptămână nu o să avem probleme toxicologice.

Dacă consumăm cantități, să spunem, deosebite, cantități mai mari din acest produs, poate 2 kg/zi în fiecare zi există un risc toxicologic. Există niște analize de risc pe care și noi și cei de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară le putem face. Sunt analize de risc făcute în baza unor calcule, să spunem, europene, introducând valoarea obținută în acea analiză de risc. Produsul nu a reprezentat un risc major. Asta nu înseamnă că produsul trebuie consumat, nu înseamnă că produsul trebuie lăsat pe piață”, a declarat Alexandru Cârc.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close