Antena 3 CNN Actualitate Kovesi, mesaj amenințător pentru politicieni

Kovesi, mesaj amenințător pentru politicieni

3 minute de citit Publicat la 12:14 28 Feb 2018 Modificat la 12:14 28 Feb 2018
o_1c7dufg0r1a1b1h462ed2ha1ggp8.png
foto: captura Antena 3

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe 2017, că procurorii anticorupţie au soluţionat anul trecut peste 3.800 de dosare, ceea ce reprezintă un record de la înfiinţarea instituţiei.

Citește și: Klaus Iohannis: Felicitări pentru întreaga activitate a DNA! Cifrele nu mint!

"Este un moment în care analizăm ce am făcut bine, analizăm ce nu am făcut bine și ce am greșit. Este important că analiza noastră poate fi utilă pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea corupției din România.

Anul 2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupției. Însăși demersul de a lupta împotriva corupției a fost puternic contestat și a fost pus sub semnul întrebării. Deși noi descoperim și trimitem în judecată tot mai mulți inculpați, bugetele publice sunt în continuare fraudate prin corupție sau prin alte fapte în legătură cu corupția", a spus Laura Codruța Kovesi, în debutul prezentării bilanțului.

"Anul trecut aproximativ 1.000 de inculpați au fost trimiși în judecată. Reamintesc celor care nu știu sau care au uitat faptul că DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. Aceasta este competența legală, aceasta este competența prevăzută de lege.

O treime din inculpații trimiși în judecată au avut funcții de conducere, control, demnități publice sau alte funcții importante. Trei miniștri, cinci deputați, un senator, doi secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților și un secretar general al unui minister au fost trimiși în judecată în urma investigațiilor DNA, a adăugat Kovesi.

Potrivit șefei DNA, aceste cifre arată că, de cele mai multe ori, cei care comit infracțiuni de corupție sunt cei care au ca principală atribuție conducerea instituțiilor sau gestionarea bugetelor instituțiilor publice.

"Am să vă dau un exemplu din activitatea noastră, poate un exemplu dramatic, cel din sănătate.

DNA a identificat manageri de spitale care iau mită de la furnizorii de produse și servicii. Se condiționează buna derulare a contractelor și plata facturilor de achitarea unor comisioane cuprinse între 5 și 20% din valoarea contractelor. În acest fel se obțin beneficii uneori chiar de milioane de euro", a precizat Kovesi.

"De asemenea, anul trecut, investigațiile privind fraudele cu fonduri europene s-a dublat. O treime din inculpații trimiși în judecată de DNA au comis fraude cu fonduri europene. În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre fraudarea fondurilor destinate zonelor rurale", a spus șefa DNA.

În continuare, Laura Codruța Kovesi a criticat CCR:

"Curtea Constituțională a pronunțat în 2016 o decizie privind infracțiunea de abuz în serviciu, astfel procurorii mai pot investiga doar acele fapte de abuz în serviciu care prejudiciază bugetul de stat prin încălcarea unor legi sau ordonanțe. Ca procurori respectăm în totalitate decizia CCR și în situațiile în care se produc prejudicii prin încălcarea legislației secundare, adică încălcarea unor hotărâri de guvern, a unor regulamente interne, a unor hotărâi ale consiliilor locale sau alte dispoziții interne ale unor instituții, în aceste situații noi nu mai putem reține răspunderea penală", a subliniat Kovesi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe 2017, că DNA se opune demersurilor care urmăresc slăbirea legislaţiei anticorupţie şi schimbarea statutului de independenţă în cazul magistraţilor.

"Au existat încercări în 2017 de a modifica legislaţia în sensul dezincriminării unor fapte, al eliminării unor instrumente legale investigative sau modificarea statutului procurorului. (...) Ne opunem slăbirii legislaţiei. Ne opunem eliminării garanţiei legale a independenţei procurorului. Ne opunem eliminării dispoziţiilor legale care ne ajută să investigăm fapte grave care afectează societatea. Pledoaria noastră este pentru o legislaţie stabilă. Pledoaria noastră este pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoare incoruptibilă", a spus Kovesi.

În opinia sa, procurorii au datoria de a semnala riscurile pe care le implică unele modificări legislative.

"Am criticat în mod transparent şi argumentat aceste modificări. Am publicat opiniile şi argumentele noastre, le-am trimis procurorului general, Consiliului Superior al Magistraturii. Vom continua să facem acelaşi lucru dacă vor exista şi alte încercări. Noi nu facem legea. Noi o aplicăm. Dar avem datoria de a spune ce riscuri sunt dacă anumite modificări legislative intră în vigoare", a precizat procurorul şef al DNA.

 

×
x close