Antena 3 CNN Actualitate Kovesi criticată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Kovesi criticată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Kovesi criticată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
31 Oct 2007   •   07:28

Reîntoarcerea în ultima perioadă a mai multor dosare către procurori, a dat naştere unui conflict între procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce Laura Kovesi s-a declarat nemulţumită de întoarcerea unor dosare importante la DNA, Instanţa Supremă apreciaza că punctul de vedere al procurorului general este un atac la independenţa judecătorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a criticat în termeni duri declaraţiile făcute recent de procurorul general al României. Laura Codruţa Kovesi s-a declarat nemulţumită faţă de restituirile dosarelor trimise pentru judecare instanţelor.

"Aprecierile procurorului general privind activitatea judecătorilor constituie o dovadă a ignorării dispoziţiilor legale privind soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate. Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă speranţa că pe viitor vor fi evitate asemenea afirmaţii care pot aduce atingere principiului independenţei judecătorilor.", se arată într-un comunicat al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Laura Kovesi a fost nemulţumită de restituirile dispuse de instanţe în dosarele Zambaccian, Loteria Română şi Rompetrol. Procurorul general al României declara, săptămâna trecută, că nefinalizarea dosarelor şi întoarcerea lor în faza urmăririi penale ar putea afecta imaginea instituţiilor judecătoreşti, dar şi încrederea în actul de judecată.

"Nu comentez hotărârile judecătorilor. Restituirile dosarelor nu sunt definitive, soluţiile fiind atacate cu recurs şi apel de către procurori. Însă, în cazul unor retrimiteri a dosarelor din motive de vicii de procedură, de ce aceste cauze nu s-au restituit imediat şi au stat pe rolul instanţelor mai mult de un an", a mai precizat Kovesi.

Procurorul general al României a anunţat că va cere Consiliului Superior al Magistraturii să verifice motivaţiile pentru care mai multe dosare de corupţie au fost retrimise la DNA şi la Direcţia de investigare a Crimei Organizate.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close