Iohannis efectuează vizita în perioada 22 - 24 aprilie, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, și este însoțit de o delegație ministerială din care fac parte miniștrii Apărării, Energei și Externelor, Angel Tîlvăr, Sebastian Burduja și Luminița Odobescu, precum și secretarul de stat Raed Arafat.
Pe lângă discuțiile la cel mai înalt nivel, cu președintele și prim-ministrul din Coreea de Sud, președintele român va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească "Insight Romania".
Vizita lui Iohannis este importantă și în contextul planului de a dota armata română cu tunuri autopropulsate de fabricație sud-coreeană.
Iohannis și-a început vizita în Coree de Sud cu o depunere de coroane la cimitir
Astăzi, președintele român a depus luni o coroană de flori la Cimitirul Național din Seul.
Pe agenda zilei, Iohannis mai are o vizită în Zona Demilitarizată de la frontiera dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.
Cu o lungime de aproximativ 250 de kilometri și o lățime de 4 kilometri, această fâșie de demarcație a fost creată în urma armistițiului din 1953 și este, în ciuda numelui, una dintre cele mai militarizate zone din lume.
Marți, Klaus Iohannis va fi primit de președintele Yoon Suk Yeol.
Miercuri, președintele român va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility din orașul Changwon, unde va discuta cu responsabilii pe subiecte precum energia regenerabilă și reactoarele modulare mici, SMR.
Administrația Prezidențială: "Va fi semnat un document pentru cooperarea pe 10 ani între cele două țări"
"Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.
Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani.
În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel 'Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea', un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani", menționează Administrația Prezidențială.
România vrea să aducă 54 de obuziere K9 Thunder din Coreea de Sud
"54 de obuziere din Coreea de Sud urmează să intre în dotarea armatei române, pentru o sumă de peste 700 de milioane de dolari, fără TVA. Achiziția se face în baza unui contract deja aprobat de factorii decizie din România. Obuziere autopropulsate șenilate K9 au un blindaj superior, sunt dotate cu tunuri de calibru 155 mm, compatibile cu standardele NATO și sunt conduse de echipe de cinci militari, fiind capabile să lanseze 8 obuze în mai puțin de un minut.
Presa din România a relatat că oferta din Coreea de Sud a fost singura care s-a încadrat în cerințele Ministerului Apărării Naționale, într-o licitație la care au participat și companii din Germania și Turcia.
K9 Thunder a intrat în serviciul armatei sud-coreene în 1999, iar ulterior a fost comandat și achiziționat sau comandat și de alte țări, între care Finlanda, India, Estonia, Norvegia, Australia, Egipt și Polonia", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.