Potrivit președintelui, agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferință și distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul și atrocitățile sale, din nou, pe continentul european.
A generat crize și provocări suprapuse și a alimentat erodarea spațiului informațional democratic.
"Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre, dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure.
Pentru a răspunde provocărilor excepționale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăznețe.
Citește și: Klaus Iohannis le cere ţărilor europene să investească mai mult în democraţii
Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept", a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a reiterat angajamentul României față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului.
"În acest context, permiteți-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității”, a mai adăugat Klaus Iohannis.