România face demersuri pentru a debloca aderarea țării la Schengen până la finele acestui an.
Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL, Nicolae Ciucă, au încercat să discute, joi, cu cancelarul austriac Karl Nehammer, cunoscut opozant al primirii României în spațiul de liberă circulație, relatează Antena 3 CNN.
Ciucă n-a mai discutat cu Nehammer, pentru că Nehammer n-a mai venit la PPE
Update: Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a participat joi la Summitul Partidului Popular European, unde a avut o întrevedere cu comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.
Ciucă a discutat cu Hahn despre aderarea completă a României la Schengen, în contextul în care, potrivit liderului liberal, cancelarul austriac Karl Nehammer nu a luat parte la reuniune.
"În ceea ce privește migrația am mers la subiectul care ne doare cel mai tare, și anume finalizarea deciziei politice pentru accederea în spațiul Schengen, pentru că după ultimul Consiliu JAI a fost recunoscut de către toată lumea (faptul) că România a îndeplinit toate cerințele şi standardele tehnice pentru accedere.
Urmează o decizie politică. În interiorul discuţiilor de la summit și în declarația finală a Summitului Partidului Popular European este prevăzută această specificație, conform căreia România și Bulgaria merită și trebuie susținute să intre pe deplin în spațiul Schengen", a declarat Ciucă.
"Am discutat cu reprezentantul Austriei la Summit, comisarul Hahn, pentru că nu a fost prezent cancelarul Nehammer, acesta mergând direct la Consiliu (Consiliul European, n.r.), şi am convenit că este nevoie de o decizie politică prin care să se finalizeze toate demersurile tehnice, recunoscute inclusiv de Austria, că România a îndeplinit și îndeplinește procedurile ce vizează reîntoarcerea migranților în ţara de unde au plecat (...) Prezența, astăzi, aici, a fost tocmai pentru a întări solicitarea în vederea unei decizii politice", a spus liderul PNL.
Iohannis a avut o discuție scurtă cu Nehammer, la Consiliul European
Update: Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție scurtă cu cancelarul austriac Karl Nehammer, cu ocazia participării la Consiliul European, spun surse Antena 3 CNN. Nu au fost disponibile imediat amănunte despre conținutul celor discutate de cei doi lideri.
Știrea inițială
"Vorbim de două discuții separate. Primul care va discuta cu Karl Nehammer este președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.
Formațiunile celor doi lideri fac parte din aceeași familie politică europeană. Ciucă și Nehammer vor avea o întâlnire la reuniunea Partidului Popular European, care se desfășoară înaintea Consiliului European.
Cei doi șefi de partide vor discuta despre aderarea țării noastre la Schengen cu granițele terestre, după ce, din primăvara acestui an, România a aderat la spațiul de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime.
Liberalii nu sunt foarte optimiști cu privire la o eventuală ridicare a opoziției austriece. Ei spun că, dacă blocajul se menține în privința frontierelor terestre, s-ar putea obține concesii măcar în privința deplasării libere a trupelor militare.
Cel mai important palier de discuții aparține însă președintelui României. Klaus Iohannis se află astăzi la Consiliul European, acolo unde stau la aceeași masă toți liderii din țările Uniunii Europene. Una din temele de discuție va fi migrația.
Migrația ilegală a scăzut dramatic dinspre sud-estul Europei spre centrul continentului și există cifre relevante în acest sens. Însă cifrele nu au fost de natură să convingă guvernul de la Viena nici în trecut.
Mai trebuie precizat că la sfârșitul acestui an, în luna decembrie, la consiliul JAI - Justiție și Afaceri Interne - va avea loc un nou vot pentru accederea României și Bulgariei în Schengen", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.
Frontex anunță că imigrația clandestină în UE a scăzut cu aproape 80% pe ruta Balcanilor de Vest
Numărul traversărilor clandestine descoperite la frontierele Uniunii Europene a scăzut cu 42% începând din ianuarie anul curent, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Anunțul a fost făcut, marţi, de Agenţia Europeană pentru Supravegherea Frontierelor, FRONTEX.
Cele mai semnificative scăderi au fost observate pe ruta Balcanilor de Vest (scădere 79%) şi pe ruta Mediteranei centrale (scădere 64%), potrivit instituției citate.
Migrația pe ruta Balcanilor de Vest a fost deseori invocată de Austria, pentru a justifica opoziția sa la primirea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre.
? EU external borders January-September 2024:
— Frontex (@Frontex) October 15, 2024
? Irregular border crossings fall by 42%
? Western Balkans and Central Med routes see the biggest drops
? Eastern Land Border and West African routes with the highest increases
? https://t.co/pW1m4bUxCI pic.twitter.com/sAhjRfVysm
În contrapartidă, trecerile ilegale din Africa de Vest s-au dublat (plus 100%), iar pe ruta terestră din estul UE, prin Polonia, s-au triplat (plus 192%), conform datelor FRONTEX.
Cea mai mare parte a trecerilor clandestine de migranți descoperiți de agenție a fost constatată pe Marea Mediterană şi prin Canalul Mânecii, către Marea Britanie.
Principalele trei țări de origine ale migranților ilegali la frontierele UE sunt Siria, Mali şi Ucraina.