Președintele României, Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi s-au întâlnit, sâmbătă, pentru prima oară de la revocarea șefei DNA.
Cei doi au fost invitați la recepția de Ziua Națională, de la Ambasada Franței, alături de mulți alți invitați de seamă, precum directorul SRI Eduard Hellvig, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, actuala șefă interimar a DNA, Anca Jurma, ambasadorul SUA, Hans Klemm, procurorul general Augustin Lazăr, cu care de altfel Kovesi s-a întreținut mai multe minute.
Potrivit reporterului Antena 3 Xenia Croitoru, de la recepție lipsesc mulți dintre miniștrii Cabinetului Dăncilă.
Ultimii ani au cunoscut 'un elan remarcabil' în relaţia cu Franţa, parteneriatul strategic al României cu această ţară urmând să fie aprofundat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la recepţia de 14 Iulie, de la Bucureşti, potrivit Agerpres.
"De zece ani există între ţările noastre un parteneriat strategic (...) dorim să îl aprofundăm şi să îi dăm mai multă concreteţe", a spus şeful statului, care a amintit că i-a primit, la Palatul Cotroceni, atât pe Francois Hollande, cât şi pe actualul preşedinte francez Emmanuel Macron.
"Prietenia România- Franţa este specială şi datorită celor două comunităţi deja tradiţionale care acţionează ca adevăraţi ambasadori în viaţa de zi cu zi", a mai spus Iohannis.
El a vorbit de unul dintre conceptele viziunii franceze - fraternitatea. "Sunt convins că doar unindu-ne forţele, în spiritul fraternităţii noastre istorice, România şi Franţa vor contribui, ca două ancore de stabilitate la un capăt şi celălalt al Uniunii Europene, la reuşita relansării proiectului unei Uniuni mai puternice", a spus el.
După discursul oficial, şeful statului a urat, în franceză, succes echipei Franţei în finala Campionatului Mondial de fotbal de duminică.
Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a subliniat sâmbătă, la recepţia de 14 Iulie, că Franţa are nevoie de "o Europă care protejează cetăţenii", România fiind "un partener de prim-plan" în acest proiect.
Diplomatul a vorbit, la evenimentul de la ambasadă, despre apropierea între culturile şi limbile română şi franceză, menţionându-i, în acest sens, pe George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, Eugene Ionesco sau Anna de Noailles.
"În cadrul mandatului încredinţat de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, mă străduiesc, cu energie şi convingere, să duc mai departe această relaţie franco-română. Vizita preşedintelui Republicii Franceze la Bucureşti, pe 24 august 2017, una dintre primele sale deplasări într-o ţară membră a Uniunii Europene, a dat un nou impuls relaţiei noastre", a punctat ea.
Ramis a adăugat că anul acesta este sărbătorită cea de-a zecea aniversare a parteneriatului România-Franţa şi, în viitor, vor fi fixate "noi obiective concrete şi ambiţioase într-o largă paletă de domenii".
De asemenea, ea a evidenţiat că, la finalul lunii noiembrie, va fi deschis Sezonul Franţa-România, odată cu vizita preşedintelui român la Paris.
"Ţările noastre acţionează umăr la umăr pentru a construi o Europă capabilă să facă faţă unor noi provocări. Preşedintele Emmanuel Macron est promotorul unui proiect ambiţios ce urmăreşte să-i facă pe cetăţenii noştri să redevină 'fermecaţi' de ideea europeană, în aceste vremuri tulburi în care Uniunea Europeană este supusă unor factori de criză interni şi externi. Avem nevoie de o Europă care protejează cetăţenii şi este capabilă să răspundă acestor provocări", a afirmat Ramis.