Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că "România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen", chiar dacă nu face parte încă din acest spaţiu, luându-şi "foarte în serios" misiunea de apărare a frontierelor exterioare ale UE, "cu rezultate dintre cele mai bune".
"Asigurarea frontierelor exterioare este un capitol unde România stă foarte bine. Chiar dacă nu suntem membri Schengen, încă, România îşi ia foarte în serios misiunea de apărare a frontierelor exterioare ale UE, cu rezultate dintre cele mai bune. România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen", a spus Iohannis, într-o
conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a mai declarat că nediscutarea aderării României la spaţiul Schengen la ultimul Consiliu JAI a fost decizia ţării noastre, nefiind "oportună" ridicarea acestui subiect momentan, iar problema nu este vreo "opoziţie consolidată" împotriva României la nivelul UE.
Klaus Iohannis a fost întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în dosarul Schengen, având în vedere că, potrivit unor surse oficiale, principalele ţări care s-au opus includerii subiectului pe agenda Consiliului JAI au fost Franţa şi Germania, preşedintele contrazicând informaţia. "Nu ştiu de unde ştiţi aceste lucruri. Dacă ar fi aşa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declaraţii din acele părţi", a spus Iohannis, cu privire la opoziţia Franţei şi a Germaniei.
"Diplomaţii între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliului European, fiindcă această chestiune este de competenţa Consiliului JAI şi vom avea grijă ca la proxima ocazie când este potrivită o astfel de discuţie, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să se repună pe tapet", a spus preşedintele.
Şeful statului a subliniat că nu are ce să îşi reproşeze lui şi nici autorităţilor şi instituţiilor române pe acest subiect, explicând că a fost decizia asumată a României de a nu cere discutarea problemei Schengen, având în vedere anumite disfuncţionalităţi la nivelul acestui mecanism.
"Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, urmare a valului de refugiaţi, în puncte relevante spaţiul Schengen nu a mai funcţionat. Sunt politicieni relevanţi din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în care funcţionează spaţiul Schengen, unii chiar existenţa spaţiului Schengen, şi în acest context nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului JAI", a spus Iohannis.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a figurat pe agenda reuniunii din 8-9 octombrie a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).