Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: România este o excepție lăudabilă în UE, în ceea ce privește creșterea economică

Klaus Iohannis: România este o excepție lăudabilă în UE, în ceea ce privește creșterea economică

3 minute de citit Publicat la 12:05 08 Mai 2017 Modificat la 12:05 08 Mai 2017
o_1bfjkoor5144g1b44fhj16jj1jhg8.jpg

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, într-un interviu pentru Calea Europeană, despre atitudinea românilor în raport cu Uniunea Europeană, în contextul tensiunilor existente în cadrul blocului comunitar.

„UE a trecut prin diferite crize, prin unele cu succes, prin altele a trecut fără să fie un succes grozav. Sunt țări din UE care au o creștere economică atât de mică încît nu putem vorbi de o creștere. Aici, România este o excepție lăudabilă”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat că, deși apartenența României la Uniunea Europeană a fost pozitivă în multe sectoare, aceste lucruri nu sunt foarte mediatizate, artătând totodată că și politicienii tind să fie concentrați pe probleme interne ale țării.

”Am constatat un interes crescut și la noi în țară față de viitorul Uniunii Europene”, a spus Iohannis.

”România dorește să fie în nucleul Uniunii Europene”

”S-a discutat în varii formate despre Europa mai multor viteze sau a centrelor concentrice. AM combătut aceste abordări și, după cum s-a putut observa, s-a văzut că nu este bine. Asta nu înseamnă că suntem orbi și că nu vedem că țările din UE au diferite abordări față de proiectele Uniunii Europene. (...) România dorește să fie în nucleul Uniunii Europene. Nu dorim să revenim la împărțirea artificială a Europei, în est și vest. (...) România are în continuare obiectivul strategic de a intra în zona euro”, a mai spus președintele.

Despre BREXIT

”Pentru mine, întotdeauna oamenii sunt mai importanți decât banii. Există în unele zone tendința de a lăsa oamenii să se descurce și de a se ocupa mai degrabă de comerț și industrie. O abordare pe care nu o găsesc bună”, a spus Klaus Iohannis.

”Brexit-ul nu este un proiect european. E o decizie unilaterală, nefericită a Marii Britanii de a părăsi UE. Nu am decis noi, liderii europeni asta. Românii care s-au stabilit în Marea Britanie sunt, sigur, la mijloc. Sunt victimele acestei discuții. (...) Nu putem să pornim negocieri sau să avem abordări care fac victime din acesști oameni care nu au nicio vină. Mă simt obligat să mă implic în aceste discuții. Nu sunt singurul șef de stat care se implică pentru cetățenii lui. Rezultatul foarte pozitiv al acestor abordari pe care le-am susținut este că prima temă negociată sunt chiar cetățenii și drepturile lor. Pot să plec de la premisa că românii care muncesc în UK nu au de ce se teme. Drepturile lor vor fi apărate”, a spus Iohannis.

„Nu vor exista înțelegeri bilaterale cu Marea Britanie”

Președintele a vorbit și despre pericolul negocierilor bilaterale în detrimentul negocierilor în echipă, arătând că niciun lider european nu s-a grăbit să înceapă aceaste negocieri bilateriale, ci se așteaptă formarea unei echipe UE27, cu o singură voce.

Despre aderarea la zona euro

”Este obiectiv strategic important al României aderarea ala zona euro. Noi am putea să începem constructia unui calendar de aderare, însă lucrurile nu sunt foarte clare între factorii care trebuie să stabilească acest calendar. Probabil va dura un pic până ce acest nou guvern își va întelege rolul în arhitectura statului. Nici părerile analiștilor nu sunt la fel.  (...)Cert e că e bine să evaluam foarte profund impactul asupra politicii fiscale, dacă aderarea la zona euro trebuie să se producă pentru a avea o ancoră, sau dacă vrem să așteptam să se stabilizeze foarte bine economia României și să aderăm atunci”, a spus Iohannis.

Despre aderarea la spațiul Schengen

”Singura țară care se opune realemente aderării este România prin felul nefericit prin care guvernăm. Mă refer la OUG 13, la MCV”, a precizat președintele.

„Avem încă politicieni care au apucături naționaliste într-un mod negativ. Au impresia că UE nu au ce se amesteca în treburile noastre interne. Păi, dacă suntem membri, de ce să nu se implice? (..) Din motive tehnice, pot să vă spun că nu se opune nimeni. În rest, opoziția politică, ne convine sau nu, există. Trebuie să arătăm că suntem oameni serioși. (...) Personal sunt optimist, cred că lucrurile merg într-o direcție bună, dar ne-ar fi mult mai ușor fără aceste ieșiri din decor, cum au fost declarațiile din campania electorală, discuția pe OUG și pe conducerea ANCOM”, a spus Iohannis.

Despre MCV

”Este posibil să mergem spre terminarea programului MCV, chiar în aceste zile avem evaluatori care verifică cât s-a progresat în domeniu”, a arătat președintele.

Despre vizita lui Jean-Claude Juncker în România

„Președintele Juncker  vine la invitația mea, avem o relație foarte veche iar acest lucru cred că e foarte bun pentru demersul nostru de a deveni mai vizibili în Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.

"Salut faptul că doreşte ca, în afară de întâlnirile protocolare care sunt de la sine înţelese, să aibă şi un dialog cu cetăţenii, cu ONG-urile. Această vizită nu poate decât să consolideze legătura pe care o au instituţiile din România cu Comisia Europeană. Şi cred că în acest context s-ar putea chiar ca mai mulţi cetăţeni de la noi să redevină pro-europeni", a mai spus Iohannis.

×
Etichete: Klaus Iohannis
TOP articole
x close