Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Restricțiile COVID-19 nu trebuie să încalce drepturile omului

Klaus Iohannis: Restricțiile COVID-19 nu trebuie să încalce drepturile omului

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 07:32 22 Sep 2021 Modificat la 07:33 22 Sep 2021
Klaus Iohannis: Restricțiile COVID-19 nu trebuie să încalce drepturile omului
Sursa foto: hepta

Președintele României spune că autoritățile trebuie să se asigure că restricțiile impuse de pandemie nu încalcă regulile omului. 

”Responsabilitatea principală pentru protecția și promovarea drepturilor omului revine statelor noastre. Trebuie să ne asigurăm cu toții că restricțiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor omului”, a declarat Klaus Iohannis. 

Certificatul verde a devenit obligatoriu în România. Noi restricții pentru români

Începând de luni, 20 septembrie, certificatul verde devine obligatoriu la intrarea în restaurante, la nunți și la activități în spații închise în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul este folosit în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie.

Certificatul verde. Ce trebuie să știe românii

Astfel:

1. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție

2. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție

3. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană

4. organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății

5. organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății

6. organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane

7. activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

8. activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

9. activitatea cu publicul la jocurile de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului

10. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului

11. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00

12. activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

13. activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maxim 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, sălile de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 (nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea "Verificare reguli interne" din aplicația mobilă "Check DCC" pentru verificarea autenticității, valabilității şi integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Copiii de peste 6 ani vor fi testați la intrarea în restaurante și cinematografe

Tot de luni, 20 septembrie, copiii cu vârste de peste 6 ani vor fi testați la intrarea în restaurante și cinematografe, în localitățile în care rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori.

Autoritățile nu au fost destul de explicite cu privire la modul în care va fi realizată testarea COVID-19 a copiilor, la intrarea în restaurante și cinematografe.

Dumitru Bălan, liderul unei asociații de părinți, spune că aceasta este o măsură absurdă, iar mulți părinți nu sunt de acord.

”Mi se pare total nepotrivită această abordare a testării copiilor, ținând cont că nu există nicio justificare medicală care să dovedească eficiența acestor testări. Mai mult decât atât, în urmă cu o zi, doamna doctor Doina Anca Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie, a specificat că, în general, copiii sunt mult mai puțin afectați de acest SARS-coV-2, pentru că generează forme ușoare de boală, care de multe ori seamănă cu o gripă.

(...) Dacă ei se pot infecta cu tot felul de virusuri, de ce să-i testăm când acel test nu diagnostichează starea afecțiunii copilului? Copiii nu au simptome și atunci este o aberație științifică, o gravă eroare medicală să testezi un copil sănătos, care nu dezvoltă niciun simptom. (...) Pentru ce să-i testăm de COVID și să-i dăm ca fiind infectați de COVID?”, a spus Dumitru Bălan la Antena 3.

Radu Tănase, fondatorul unui lanț de restaurante, a declarat și el că această măsură pe care autoritățile vor să o impună, începând de astăzi, pentru testarea copiilor peste 6 ani la intrarea în restaurante și cinematografe, nu este încă destul de clară în ceea ce privește aplicarea sa.

”Încă nu este foarte clar cum vom proceda. Ceea ce știm este că vom downloada cu toții o aplicație pentru verificarea acelui cod QR, în condițiile în care cineva este vaccinat, dovedește că a trecut prin boală sau că și-a făcut un test PCR”, a declarat Radu Tănase la Antena 3.

 

 

×
x close