Ulterior, un bărbat din Cisnădie a cerut Poliţiei să-l sancţioneze pe preşedinte pentru acest gest, având în vedere că Sibiul depăşise pragul de şase infectări la mia de locuitori, iar purtarea măştii de protecţie devenise obligatorie.
În răspunsul dat de IPJ Sibiu se arată că nu au fost descoperite încălcări ale cadrului legal de către preşedinte.
În răspunsul trimis celui care a făcut această sesizare, scrie că se aplică prevederile articolului 2 litera b din Hotărrea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă numărul 71.
"În urma verificărilor efectuate privind petiţia dumneavoastră (...) vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal.
Vă informăm că, pe raza municipiului Sibiu, la data de 10.10.2021 erau aplicabile prevederile articolului 2, litera b, din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu numărul 71 privind prelungirea stării de alertă precum şi pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-COV-2", se arată în răspunsul semnat de şeful IPJ Sibiu.
Potrivit acestui document, sunt exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie personele care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusive cele sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
Articolul invocat prevede excepţii de la portul măştii de protecţie în spaţii deschise, iar alineatul face referire la "persoane care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc".
Nelămurit cu privire la tipul de activităţi la care se referă alineatul, sibianul a solicitat Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu să precizeze exact natura acestora.
În loc de răspuns concret, şeful Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu a trimis sibianului o listă cu actele normative care erau în vigoare la data menţionată.
Bărbatul din Cisnădie s-a adresat acum Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei căruia i-a cerut să vină cu lămuriri şi să explice în ce constau aceste activităţi în spaţiile publice deschise, având în vedere că presedintele Iohannis nu făcea sport.
Bărbatul reclama că, în 10 octombrie, Klaus şi Carmen Iohannis au participat la Sibiu la redeschiderea Catedralei Evanghelice la finalul unui lung proces de reabilitare, dar, pe stradă, după ce au ieşit din biserică, niciunul nu purta masca de protecţie.
În Sibiu, masca era obligatorie în acel moment, după ce rata de infectare ajunsese la 8,5 la mie.