UPDATE: Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat, marţi, în cadrul bilanţului ministerului pe 2014, că cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018.
Mircea Duşa a arătat că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.
"Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibile şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO", a mai afirmat ministrul Apărării.
Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.
Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.
"Vis-a-vis de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti", a anunţat Duşa.
Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei.
------------
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta participă astăzi la bilanţul Ministerului Apărării pe anul trecut. Evenimentul va avea loc începînd cu ora 10:00, la sediul MApN.
România mai are în acest moment 305 militari şi observatori angajaţi în misiuni de menţinere a păcii şi de monitorizare, sub egida NATO, UE sau ONU. Cei mai mulţi, 155, sînt în Afghanistan.
Şi tot azi are loc la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prezentarea Raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2014. În cadrul evenimentului va avea loc şi o dezbatere asupra principalelor probleme din activitatea procurorilor. *