Generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis.

Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială.

"Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024", se precizează pe site-ul instituției menționate.

Pahonțu împlinește 60 de ani pe 2 noiembrie, vârsta limită până la care poate fi menținut în activitate în SPP, potrivit legii.

Cine este generalul Lucian Pahonțu

Conform informațiilor din surse deschise, Pahonțu a ocupat funcția de șef al SPP timp de aproape 20 de ani, mai exact, din data de 7 decembrie 2005, fiind numit de președintele de atunci, Traian Băsescu.

Născut pe 2 noiembrie 1964, a absolvit în 1987 Școala Militară de ofițeri activi, profil Transmisiuni, și apoi, în 1994, cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București.

După absolvirea școlii de ofițeri în perioada regimului comunist, a lucrat în Ministerul Afacerilor Interne. În decembrie 1989 era ofițer în trupele de securitate.

Ulterior, a îndeplinit funcțiile de șef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (1999-2002) și comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei "Vlad Țepeș" (2002-2005).

A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.

După preluarea conducerii SPP, a fost înaintat la gradul de general-maior (cu 2 stele) și, ulterior, la cel de general-locotenent (cu 3 stele).

Din anul 2003, generalul Pahonțu este doctor în științe militare.

Radu Tudor: Pahonțu rămâne director SPP până președintele decide altfel

"Există câteva funcții în interiorul statului român care au două componente: una militară și una administrativ-instituțională.

În privința generalului Pahonțu, președintele a semnat decretul prin care l-a trecut în rezervă. El rămâne director al Serviciului de Protecție și Pază, cu rang de secretar de stat.

Au mai existat și în trecut persoane care au ocupat această funcție ca civili, ca militari în rezervă. 

Este o decizie care a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, de absolut toți membrii CSAT - președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ca vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și toți miniștrii care fac parte din acest organ important de securitate națională.

E o decizie care vine în urma împlinirii unei vârste de către directorul SPP, care și va rămâne acolo atâta timp cât președintele va hotărî acest lucru. Acest președinte sau următorul", a precizat Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 CNN.

SPP: Încetarea calității de director SPP presupune emiterea unui decret de eliberare din funcție

Serviciul de Protecție și Pază a făcut o precizare în legătură cu trecerea în rezervă a șefului instituției printr-un decret semnat de președintele Iohannis.

"Conform prevederilor art.7 alin.1 din Legea nr.191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție şi Pază, cu modificările și completările ulterioare, SPP este condus de un director cu rang de secretar de stat, numit de Președintele României, la propunerea CSAT.

În conformitate cu dispozițiile art. 86 alin.23 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, generalii din Serviciul de Protecție și Pază sunt menținuți în activitate până la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Dl. general. Lucian-Silvan Pahonțu se trece în rezervă din calitatea sa de militar, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pe data de 2 noiembrie 2024.

Încetarea calității de director SPP, cu rang de secretar de stat, presupune emiterea unui decret de eliberare din funcție", se arată în precizarea Serviciului de Protecție și Pază.