"Discuțiile purtate în cadrul întrevederii au vizat oportunitățile de consolidare a colaborării dintre România și Banca Mondială, fiind evidențiat interesul Băncii Mondiale de a sprijini, în continuare, reformele economice și instituționale care să susțină dezvoltarea pe termen lung. În acest sens, au fost apreciate rezultatele cooperării existente până în prezent între România și Banca Mondială", se precizează în comunicat.
Potrivit comunicatului, reprezentanții BM au menționat anumite direcții de reformă care vizează în principal sectorul întreprinderilor de stat și îmbunătățirea guvernanței corporatiste, rezolvarea problemei cadastrului, dar și necesitatea dezvoltării și modernizării unor sectoare cheie, precum cel al transporturilor, domeniu în care au apreciat că România are foarte multe de recuperat.
Șeful statului a accentuat nevoia ca proiectele și programele aflate în derulare să fie duse la bun sfârșit cu succes, astfel încât calitatea guvernării să se amelioreze și să se reflecte consistent în prosperitate economică și îmbunătățirea nivelului de trai, se mai arată în comunicat.
În timpul discuțiilor au fost invocate și unele evoluții economice regionale, dar și globale, în legătură cu potențialul impact al acestora asupra României, reprezentanții Băncii Mondiale arătându-se optimiști în ceea ce privește performanțele economice ale țării noastre.
La întâlnire a fost reafirmat faptul că Banca Mondială este un partener important pentru România, în contextul în care și România reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune ai Băncii Mondiale.
Delegația BM este condusă de Cyril Muller, vicepreședinte regional pentru Europa și Asia Centrală.
Luni, Guvernul şi Banca Mondială au semnat un memorandum prin care se continuă acordarea de servicii de asistenţă tehnică instituţiilor publice româneşti până în anul 2023.
Zilele trecute, analiştii grupului Erste declarau că România ar trebui să se împrumute de pe pieţele externe cât mai curând posibil, având în vedere riscurile politice şi fiscale, dar şi schimbarea condiţiilor pe pieţele financiare ca urmare a înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA