Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat, prin activitatea sa, că principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, şeful statului transmiţându-le magistraţilor că va fi un partener şi un susţinător al aplicării acestor principii.
Citește și: Klaus Iohannis: Felicitări pentru întreaga activitate a DNA! Cifrele nu mint!
"Prin activitatea sa, DNA a arătat că principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realităţi pe care le trăim cu toţii. O societate care se clădeşte pe un asemenea fundament are mai multe şanse de dezvoltare şi de prosperitate. Veţi avea în mine un partener şi un susţinător al aplicării acestor principii", a afirmat şeful statului, la şedinţa de prezentare a raportului de activitate al DNA pe anul 2017.
El a subliniat că România are nevoie de dezvoltarea unor politici publice şi a unei legislaţii care să pună mai mult accent pe măsurile de prevenire a faptelor de corupţie şi pe educarea cetăţenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele nocive ale corupţiei de orice fel.
Citește și: Kovesi, mesaj amenințător pentru politicieni
Şeful statului a arătat că în cei 16 ani de la apariţia Parchetului Naţional Anticorupţie a avut loc o creştere a capacităţii statului de a combate corupţia, care a fost recunoscută de toţi partenerii externi.
"În tot acest timp, nu doar instituţiile s-au schimbat. Societatea românească s-a maturizat ca urmare a consolidării democraţiei. Susţinerea fără precedent pe care oamenii au arătat-o valorilor statului de drept ne arată că cetăţenii îşi doresc o Românie demnă, o justiţie dreaptă şi o societate în care cei care se plasează sau încearcă să se plaseze deasupra legii răspund pentru faptele lor, indiferent de poziţie, funcţie, avere sau statut social", a precizat el.
Klaus Iohannis a punctat că încrederea în justiţia din România este dată de magistraţi, despre care a afirmat că sunt "repere de comportament în cadrul oricărei societăţi democratice".
"Integritatea şi profesionalismul acestora trebuie să rămână standarde de referinţă pentru societatea românească", a spus Iohannis.
În acest context, el a precizat că abaterile individuale care riscă să afecteze prestigiul unui întreg corp profesional trebuie prevenite şi corectate cu fermitate şi promptitudine de către instituţiile cu atribuţii în domeniu.
De asemenea, preşedintele a declarat că incertitudinea generată de multiplele modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut dăunează grav societăţii româneşti.
"În tot acest context intern, deloc liniştit, actorii sistemului de justiţie din România au dat dovadă de profesionalism şi unitate pentru apărarea principiilor care le guvernează activitatea. Am deplină încredere că instituţiile statului cu atribuţii în domeniu şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor vor continua să se manifeste atunci când independenţa justiţiei este în pericol", a conchis şeful statului.