Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, despre legea eliminării a 102 taxe: "Trebuie să discutăm mai nuanțat. Vreau să organizez o dezbatere publică pentru taxa Radio - TV "

Klaus Iohannis, despre legea eliminării a 102 taxe: "Trebuie să discutăm mai nuanțat. Vreau să organizez o dezbatere publică pentru taxa Radio - TV "

2 minute de citit Publicat la 15:22 02 Noi 2016 Modificat la 15:22 02 Noi 2016
iohannis.jpg
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat, miercuri, că este de acord cu ideea de a renunța la anumite taxe, dar pentru taxa radio și taxa TV trebuie să existe o dezbatere:

“Despre legea cu cele 102 taxe. Legea este în analiză și aici cred că trebuie să discutăm ceva mai nuanțat. În principiu, este bine să se renunțe la unele taxe. Este un lucru pe care și eu l-am spus, dacă vă amintiți, în campania electorală, că avem prea multe taxe. Dar, de aici până la o procedură de ultra-urgență, care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă.”

“Și dacă despre majoritatea taxelor am putea să discutăm și, probabil, s-ar găsi soluții să se renunțe la ele, au rămas două care, după părerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio și taxa TV. Am primit și ați urmărit cu toții  foarte multe solicitări de la entități europene, sindicate din media, asociații profesionale, care îmi cer să nu promulg această lege, pentru că TV-ul și radioul public nu este bine să funcționeze pe bani de la buget, fiindcă ajung prea ușor să fie dirijate politic. Această chestiune trebuie mult mai bine discutată. Voi da un răspuns la această chestiune atunci când este termenul, cred că la 15 noiembrie.”

Președintele a explicat și că are de gând să organizeze “cel puțin” o dezbatere publică, cu toate părțile vizate de o astfel de inițiativă.

“Până atunci, vreau să organizez cel puțin o dezbatere publică, cu oameni din domeniu, jurnaliști, manageri din media, oameni din societatea civilă, să vedem – e mai bine să păstrăm taxa sau este mai bine as renunțăm la ea. După părerea mea, aici s-a greșit cel mai mult, pentru că această discuție trebuie purtată o dată și o dată, dar ea trebuie purtată în societate, pe o perioadă suficient de lungă ca să se lămurească toate aspectele și să se vină cu soluții reale.”

“Înțeleg de la specialiști că dacă această lege intră în vigoare, de la 1 ianuarie, TV-ul și radio-ul nu mai au bază legală de funcționare. Ori nu se poate lucra așa. Dacă vrei să schimbi un lucru, schimbi modul de organizare și apoi renunți la taxă.”

Întrebat dacă va retrimite în Parlament cele două legi, președintele a explicat că nu va ezita, dacă analiza va demonstra că legile nu sunt bune.

Camera Deputaţilor a adoptat, la finalul lunii octombrie, mai multe proiecte de lege, printre care şi pe cel care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxelor radio-TV.

Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

×
x close