Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, anunţuri importante după ce pandemia a scăpat de sub control în Bucureşti. Atac la prefectul Capitalei

Klaus Iohannis, anunţuri importante după ce pandemia a scăpat de sub control în Bucureşti. Atac la prefectul Capitalei

Cristi Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:00 19 Oct 2020 Modificat la 18:00 19 Oct 2020
Klaus Iohannis, anunţuri importante după ce pandemia a scăpat de sub control în Bucureşti. Atac la prefectul Capitalei
Sursa foto: Presidency

"Din nefericire, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, scenariul roşu. Alte judeţe sunt foarte aproape de acest scenariu.

Odată depăşit acest prag, este evidentă necesitatea introducerii de noi măsuri restrictive care să permită reducerea curbei infecţiilor."

"Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem, în urma numărului de infectări, dar autorităţile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa.

Este de neînţeles că am văzut zilnic o creştere a infectărilor şi era evident că această tendinţă va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită şi să ştie la ce să se aştepte.

Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care acesta a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări

Pentru a putea stopa epidemia este nevoie de un efort naţional. Cetăţenii sunt partenerii autorităţilor iar autorităţile au obligaţia de a-i respecta şi de a-i trata ca atare. Asta înseamnă comunicarea clară şi unitară a deciziilor. 

Informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare restricţii care le afectează viaţa cetăţenilor.

Presiunea pe spitale şi pe ATI a crescut la cote uriaşe şi acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acţionăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.

Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea şi viaţa noastră. În primăvara acestui an, noi românii, prin eforturi mari şi sacrificii deloc uşoare am reuşit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună."

Ar trebui prefectul Capitalei să-şi dea demisia sau să fie demis?

Întrebat de jurnalişti ce ar trebui să se întâmple cu prefectul Capitalei, dacă trebuie să-şi dea demisia sau ar trebui demis, Klaus Iohannis a răspuns:

"Lucrurile nu pot continua aşa, oamenii au dreptul să fie preveniţi, să fie informaţi, să fie luaţi în serios şi au tot dreptul să primească toate informaţiile în timp util pentru a se pregăti pentru scenariul roşu. Nu cred că familiile din Bucureşti care au copii la şcoală au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marţi trebuie să-şi caute o soluţie fiindcă nu se va mai ţine şcoala decât on-line. Aceste lucruri trebuie obligatoriu prevenite şi faptul că autorităţile locale au primit sarcina să implementeze măsurile atunci când se ajunge la un anumit nivel aduce cu sine şi obligaţia de a informa în timp util populaţia şi despre ce se întâmplă şi despre ce este posibil să se întâmple peste câteva zile"

"Nu totul este haotic"

Întrebat de jurnalişti dacă mai rezistă haosului din Învăţământ, Preşedintele a răspuns:

"Întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie şi evident şi şcolile. Este o situaţie nemaiîntâlnită şi este clar că s-au luat măsuri bune dar s-au făcut şi erori şi autorităţile şi eu şi noi şi eu învăţăm din mers. Nu cred că este cazul să exagerăm cu aceste evaluări că totul e haotic, nu totul e haotic. În majoritatea şcolilor lucrurile sunt ordonate, se sunt bine planificate, dar există excepţii şi ele trebuie corectate."

"Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite"

"Ţin să vă reamintesc că atunci când a apărut la noi această pandemie, rezervele României în acest domeniu au fost zero, aşa le-au lăsat Guvernul PSD, pe zero. De atunci, noi gestionăm pandemia în paralel gestionam toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă, iar în domeniul învăţământului s-a început destul de devreme cu procedurile de achiziţii, din varii motive, ele nu au fost duse la bun sfârşit. Lucrurile se vor ameliora."

"Este nevoie de o modernizare a Constituţiei"

"Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiţiei care trebuie reparate. Asta este etapa în care ne aflăm acum. Dar am putut să vedem cu toţii că este nevoie de o modernizare a Constituţiei. Am avut situaţii în care nu au avut soluţii constitutiţionale simple, unele nu au avut deloc soluţii, vă amintesc situaţia alegerilor anticipate care ar fi fost foarte bune pentru a intra cu un Guvern nou, un Parlament nou, validat proaspăt de cetăţeni, în această etapă extrem de complicată. Nu s-a putut. Cu siguranta, atunci când Constituţia va fi modernizată este nevoie şi de o modernizare a capitoluliu care se referă la CCR"

Preşedintele a vorbit şi despre participarea la Summitul Iniţiativa celor trei mări

"Am participat astăzi la "Summitul Iniţiativei celor trei mări", organizat de Estonia, în format video-conferinţă. Această iniţiativă va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivităţii între statele din regiune."

Obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale, aşa numitul proiect BRUA şi trecerea la implementarea fazei 2.

 

 

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close