Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: "Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate și nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am nevoie de o dezbatere publică"

Klaus Iohannis: "Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate și nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am nevoie de o dezbatere publică"

3 minute de citit Publicat la 16:26 10 Noi 2016 Modificat la 16:26 10 Noi 2016
iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis participă, joi, la o dezbatere publică, organizată la Bibilioteca Națională a României, pe tema eliminării taxei radio-TV, cu titlul "Eliminarea taxei radio-tv - sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?"

Președintele a avut primul cuvânt și a explicat contextul în care a apărut inițiativa legislativă referitoare la eliminarea a 102 taxe. Însă, două dintre ele se referă la radioul public și la televiziunea publică. Președintele a explicat că ar fi fost de acord cu ideea de eliminare a taxelor, idee care s-a regăsit și în programul său de guvernare, dar că lucrurile nu pot fi abordate atât de simplu în privința radioului public și televiziunii publice.

“Această dezbatere este atipică. Prin temporizare, nu prin subiect. În luna octombrie a existat o inițiativă legislativă depusă la Parlament și cred că această inițiativă ar fi avut un impact pozitiv, dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale. În esență, nu ar fi rău să vorbim despre eliminarea taxelor și pot să spun foarte deschis că eliminarea de taxe a apărut și în programul meu electoral de anul trecut. Sunt de părere că avem prea multe taxe și trebuie să reducem din ele, ca situația să devină mai ușor de înțeles, de aplicat. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu îl cunosc, pentru că nu mi s-au adresat, bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficiență, au intrat în procedură de urgență și au trecut inițiativă prin ambele camere și a primit și vot final.”

„În esență, Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv. Cu multe amendamente, dar pozitiv”, a completat Iohannis.

Președintele Iohannis a explicat că ar fi promulgat legea, dacă nu ar fi fost aste două taxe menționate în lege.

“Dacă nu ar fi fost printre cele 102 taxe taxa Radio – TV, probabil aș fi promulgat legea pur și simplu, chit că ar fi meritat și celelalte taxe o abordare publică. În această situație mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră. S-a eliminat o discuție publică despre finanțarea celor două. Acea afirmație conform căreia în continuare TV-ul și Radioul vor trăi în continuare bine cu bani de la bugetul de stat, este o chestiune care se poate realiza ușor tehnic, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim. Și pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere. Imediat după ce legea a fost votată în Parlament, am primit solicitări de întâlniri și am început să primesc scrisori multe. Am avut solicitări de la cei doi directori generali, de la televiziunea publică și de la radioul public, SRTV și SRR, nu îi văd aici în sală, probabil că nu au fost invitați.”

Ulterior, Iohannis a explicat că este nevoie de o discuție publică, chiar dacă “Parlamentul a considerat că le știe pe toate”.

„Am aflat, recunosc cu surprindere, că nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultați în acest demers care îi privește direct. Este o abordare ciudată. Am primit scrisori de la EBU, de la alte organizații și organisme internaționale, sindicate, asociații de specialitate, toți solicitându-mi să nu promulg această lege. Acest tip de dezbatere ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această inițitivă în Parlament și nu după. Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate și nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am nevoie de o dezbatere publică.”

----------------------------

Camera Deputaţilor a adoptat, la finalul lunii octombrie, mai multe proiecte de lege, printre care şi pe cel care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxelor radio-TV.

Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a insistat că este nevoie de o dezbatere publică pentru taxa radio-tv și a anunțat public că va susține organizarea unei astfel de dezbateri.

×
x close